Obljetnica HRZ-a / Ured im je 'plavo nebo iznad Hrvatske': Za svoj dan dobili odlikovanja i promocije u više činove

Prelet od Bihaća do Klagenfurta ratnog pilota Rudolfa Perešina označio je prekretnicu u razvoju HRZ-a

12.12.2019.
20:00
VOYO logo

Vojni vrh želi, 28 godina od osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, promijeniti datum kada se slavi njegov dan. Ideja je da to bude 25. listopada, na datum kada je Rudolf Perešin oteo MIG JNA i preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Na Danu HRZ-a u Zemuniku najavljen je skori dolazak helikoptera "black hawk", ali i nabavka novih borbenih aviona. No, nije zaboravljena ni afera s trojicom pilota i streljivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusni piloti i oni koji će tek dobiti krila proslavili su 28. obljetnicu osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uzbudljiv i dinamičan poziv oduvijek ih je privlačio.

"Tata mi je vojni pilot i brat je također u zrakoplovstvu, i tu je od malih nogu krenula želja da postanem vojni pilot", rekao je kadet Goran Crnički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno je poziv pun adrenalina, nesvakidašnji. Onaj tko ne želi raditi u uredu, ovdje sigurno neće raditi u uredu. Moj ured je kabina, odnosno moj je ured plavo nebo iznad Hrvatske", rekla je pilotkinja helikoptera i instruktorica letenja, satnica Antonija Trupinić

Novom web stranicom vojnipilot.hr od danas se promovira pilotski poziv - traže 20 novih pilota godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realno je očekivati da od 20 kojih se upiše neće završiti svih 20. Završi negdje u prosjeku 15 do 16. S tom dinamikom odlično bi stajali", rekao je zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mihael Križanec.

Prelet od Bihaća do Klagenfurta ratnog pilota Rudolfa Perešina označio je prekretnicu u razvoju HRZ-a, pa je ministar obrane predložio da se na taj datum, 25. listopada, ubuduće slavi Dan HRZ-a. Udovica Rudolfa Perešina otvorila je izložbu njemu u čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tolika euforija oko rada i tolikog truda da se MIG vrati, ja mislim da se te iskre moraju prenijeti gore prema njima. Tako da ovu godinu smatram njegovom godinom, mislim da je zaslužio, nije zaboravljen", rekla je Ljerka Perešin

Novi zapovjednik zemuničke baze ne želi se odreći baze letenja

Još uvijek nije zaboravljena ni afera sa streljivom. Čeka se vojno-stegovni sud i izricanje mjera trojici pilota. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izolirani incident koji se nedavno dogodio ovdje u Zemuniku nije prava slika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva niti Hrvatske vojske, to svi znamo, i nije se smio dogoditi. Poduzeli smo sve potrebne mjere i poslali jasnu poruku", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Novi zapovjednik zemuničke baze letenja se ne želi odreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazak ovdje je možda prilika da obnovim dio svojih znanja i vještina na pilatusu jer sam nastavnik letenja i na tom tipu aviona, a sigurno 250 kilometara neće biti trajna prepreka i da povremeno obavljam letačke zadaće i na MIG-u 21", rekao je zapovjednik 93. krila i Vojarne Mirko Vukušić Zemunik, brigadir Željko Ninić

Piloti i tehničari su za svoj dan dobili odlikovanja i promocije u više činove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo