OBJAVLJEN POPIS KOMPANIJA KOJE KORISTE VLADINE MJERE: / Gotovo 84 tisuće poslodavaca primilo je 1,55 milijardi kuna

Image

Vladine mjere koristi 84 tisuće poslodavaca za 485.000 radnika

29.4.2020.
14:44
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković objavio je na današnjoj presici kako je objavljen popis kompanija koje koriste Vladine ekonomske mjere u borbi protiv koronavirusa.

Gotovo 84 tisuće poslodavaca primilo je 1,55 milijardi kuna potpora za 485.000 radnika u ožujku, kazao je premijer Plenković. Radi se o minimalnoj plaći koje država isplaćuje kompanijama pogođenima krizom - iznos je u ožujku iznosio 3250 kuna, a u travnju i svibnju iznosi 4000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREATOR SLOVENSKIH MJERA: /

Čemu moratorij na kredite od 12 mjeseci? 'Krivulja govori sve... Vidi se svjetlo na kraju, samo da to nije - vlak'

Image
KREATOR SLOVENSKIH MJERA: /

Čemu moratorij na kredite od 12 mjeseci? 'Krivulja govori sve... Vidi se svjetlo na kraju, samo da to nije - vlak'

"Vlada je reagirala brzo i izdašno da poslodavci imaju sredstva u iznosu minimalne plaće. Ta mjera je bila brza. Unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva je bila realizirana i potpuno transparentna. Želim ponoviti da je za prvi krug potpore od jednu milijardu i 550 milijuna kuna primilo gotovo 84 tisuće tvrtki za skoro 485 tisuća radnika", rekao je premijer.

Popis korisnika mjera objavio je HZZ, a možete pročitati OVDJE, a statistički prikaz ovih mjera pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna će nadgledati stvar

Plenković je naglasio kako će HZZ i Porezna uprava voditi računa da ne bude nikakvih zloporaba, a Ministarstvo će u suradnji s HZZ-om sigurno djelovati brzo i učinkovito i za travanj, s time da će iznos za travanj biti četiri tisuće kuna. Iznos za ožujak bio je 3250 kuna.

Image

Foto: HZZ

Nakon premijera Plenkovića govorio je i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. "Javnom objavom o tome što smo učinili za mjesec ožujak, Vlada je vrlo jasno i vrlo rano iskazala želju i solidarnost za očuvanje radnih mjesta. Za očuvanje radnih mjesta smo iskoristili upravo tu mjeru za potpore. Znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje nismo imali. Što se tiče same mjere za mjesec ožujak, radilo se o potpori od 3250 kuna plus pripadajući doprinosi. Za mjesec travanj i svibanj ta mjera iznosi 4 tisuće kuna po očuvanom radnom mjestu", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je smisao objave ovog popisa osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca.

Image

Foto: HZZ

"Ono za što smo se odlučili i što je naša obveza prema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i finanjcijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada krenu potpore za travanj i svibanja, također ćemo nadomjestiti s novim podacima. Još jednom ću naglasiti da ćemo kontinuirano u sljedećem razdoblju provoditi kontrolu trošenja javnog novca, kontrolu trošenja potpora i kontrolu korištenja subvencija koje smo isplatili. Ovdje moramo jamčiti hrvatskim građanima da će potpore imati smisao. Još jednom naglašavam da smo u kontaktu sa svim socijalnim partnerima i ukoliko bude potrebe dotjerivat ćemo ove mjere i dotjerivat ćemo ove potpore", kazao je Aladrović.

Image

Foto: HZZ

"Što se tiče konkretno ove mjere ona je predložena za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga ćemo pratiti dalje situaciju i vidjeti na koji način ćemo dalje pomagati gospodarstvu. Ukoliko se ne dogodi porast u gospodarstvu, spremni smo i dalje podupirati gospodarsku aktivnost. Želimo da se gospodarska aktivnost odvija što je to više moguće. Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima i što se događa u mjesecu svibnju s poduzetnicima. Apsolutno ćemo pružiti podršku, međutim očekujemo i kretanje poduzetničkih aktivnosti", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako oslušjuju različite inicijative te kako razmatraju prijedloge - oni koji su realni i izvedivi to će i uvrstiti u Vladine mjere, kazao je.

Image

Foto: HZZ

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo