Upoznajte učenike koji su briljirali na državnoj maturi

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Njima državna matura nije bila problem, oni su ostvarili najbolje rezultate na testovima iz fizike, matematike, sociologije, likovne umjetnosti...

11.7.2012.
14:48
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Varaždinka Dora Ivančan, učenica Prve gimnazije Varaždin, iz likovne umjetnosti osvojila je prvo mjesto sa 98 bodova, što je 93,33 posto mogućih bodova. Likovna umjetnost oduvijek je zanima, godinama čita literaturu o tome, tako da joj se nije bilo teško pripremiti. Upisala je studij arhitekture u Zagrebu. "To je ono što me oduvijek zanimalo, tako da se veselim onome što me očekuje od jeseni", kaže Dora.

Matematika kao rekreacija

Andreja Vlahek iz Lobora, učenica Opće gimnazije u Srednjoj školi Zlatar, jedna je od petero maturanata koji su test iz matematike, višu razinu, riješili sto posto. "Za test sam se zapravo spremala sve četiri godine srednje škole i prof. Božena Palanović izvrsno nas je pripremala. Svi iz mog razreda uzeli su višu razinu matematike i dobili dobre ocjene", kaže za Večernji list Andreja, koja je već i izravno upisana na PMF, a odabrala je istraživački smjer matematike. Andrea se i preko praznika namjerava "rekreativno" baviti matematikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan u fizici i matematici

Vrhunskim rezultatom iz fizike na ovogodišnjoj državnoj maturi može se podičiti 18-godišnji Bruno Gudac, učenik riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Osvojio je maksimalnih 100 bodova, a briljirao je i u matematici s ostvarenih 93 posto bodova.

"Ovi su mi predmeti bili bitni jer ću studirati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu", kaže Bruno. Dodaje kako se nije dodatno pripremao. U osnovnoj školi glavna mu je preokupacija bila matematika, išao je i na natjecanja, ali je onda otkrio fiziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruno je pohvalio i svoga razrednog kolegu Vernera Vlačića koji je na ispitu iz matematike postigao 100 bodova. On će studirati u Engleskoj, u Cambridgeu.

Tomislav Jajtić iz Vojnovca Loborskog, gimnazijalac Srednje škole Zlatar, također je sto posto riješio je test iz fizike. Kaže da se, uza znanje koje je stekao u četiri godine srednje škole, za maturu pripremao oko tjedan dana. Namjerava upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, fiziku, istraživački smjer. Nije još siguran u svoje želje, no misli da bi mogao raditi na Institutu Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski naučio gledajući crtiće

Najbolji rezultat državne mature iz engleskog jezika, sa 98,3 posto riješenog testa, ostvario je gotovo samouki "Englez" Nikša Modrić, učenik VII. gimnazije iz Zagreba.

"Engleski sam intenzivno učio samo u osnovnoj školi, a mislim da su za moj uspjeh najzaslužniji crtani filmovi i videoigrice", kroz smijeh govori Nikša koji je polagao i čak pet izbornih predmeta, a dodatno se pripremao samo za matematiku. Budući student prava nije državnu maturu shvatio kao bauk, pa priznaje da nije ni mnogo učio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturanti II. gimnazije Zagreb prvo su mjesto zauzeli iz pet predmeta. Hrvatski, psihologija, fizika, politika i gospodarstvo te sociologija za učenike bili su "mačji kašalj", a u posljednjem je briljirala Lucija Bošnjak, koja je svoj izborni predmet položila s odličnim, riješivši gotovo 98 posto testa. Lucija će izabrati smjer sociologije i pedagogije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo