UBIJENO 12 POLICJACA / Prošle su 33 godine od pokolja u Borovu Selu. Samo je jedan krvnik 'odležao' tri godine

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

U noći na 2. svibnja, dvije policijske patrole obavljale su rutinsku kontrolu na cesti Borovo - Dalj. Primijetivši srpsku zastavu na ulazu u Borovo Selo, krenuli su je skinuti

2.5.2024.
10:01
Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo

Prošle su 33 godine od brutalnog pokolja u Borovu Selu u kojem su pobunjeni hrvatski Srbi ubili 12 hrvatskih policajaca.

U noći na 2. svibnja, dvije policijske patrole obavljale su rutinsku kontrolu na cesti Borovo - Dalj. Primijetivši srpsku zastavu na ulazu u Borovo Selo, krenuli su je skinuti. Na njih je otvorena paljba iz privatne kuće. Dvojicu policajaca ranili su srpski pobunjenici i zarobili, a druga dvojica, također ranjena, uspjela su pobjeći autom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći dan, autobus s hrvatskim policajcima došao je osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekala ih je zasjeda. Ubijeno je 12, a ranjena su 23 hrtvatska policajca.

Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (36), Antun Grbavac (30), Josip Culej (25), Mladen Šarić (26), Zdenko Perica (26), Zoran Grašić (22), Ivica Vučić (30), Luka Crnković (21), Marinko Petrušić (25), Janko Čović (26), Željko Hrala (23) i Mladen Čatić (20).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA DANAŠNJI DAN /

Danijel Borović o čuvenom preletu MIG-om 21: 'Niti sam se raskopčao, već su me vukli iz aviona'

Image
NA DANAŠNJI DAN /

Danijel Borović o čuvenom preletu MIG-om 21: 'Niti sam se raskopčao, već su me vukli iz aviona'

Milan Marinković pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog ratnog zločina, mučenja i zlostavljanja zarobljenih osječkih policajaca Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Vrhovni sud smanjio mu je kaznu za šest mjeseci. Za iživljavanje nad ranjenicima optuženi su Dragan Rakanović, Milenko Mihajlović i Jovica Vučenović, no oni su bijegu. Dostupan je jedino Marinković pa je njegov postupak izdvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas se očekuje polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja državnih i drugih izaslanstava, u Borovu, prijeratnom Borovu Selu,

Ubojstvo 12 redarstvenika bilo je jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koje je povijest označila prvom fazom agresije na Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sjećanja branitelja iz pakla u Borovu: 'Imao sam sreću preživjeti. Ne znam kako, Skinuli su me golog na ulazu'

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo