NAPAO MOŽEMO! / Most želi smanjiti prava manjincima. Petrov: 'Ako se HDZ i DP ne mogu dogovoriti, mi ćemo im olakšati problem'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Most je održao konferenciju za medije na temu ograničavanja mandata saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina kako bi se spriječila politička trgovina

2.5.2024.
10:08
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Most je održao konferenciju za medije na temu ograničavanja mandata saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina kako bi se spriječila politička trgovina. Na konferenciji su govorili Božo Petrov i Robert Podolnjak.

Predlažu promjenu Ustava tako da se ograniče mandati manjima i njihov utjecaj na formiranje vladajuće većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada do sada taj proces nije bio toliko problematiziran od određene političke opcije i ovo je trenutak kada treba promisliti o drugačijem reguliranju statusa nacionalnih manjina kako bi se olakšala situacija koja iznimno otežava proces formiranje vlade. Predstavnici nacionalnih manjina čine taj presudni jezičac", kazao je Podolnjak.

"Za izbor zastupnika nacionalnih manjina potrebno je daleko manje glasova, birani su s otprilike 23 tisuće glasova što je inače u izbornom sustavu potrebno za dva zastupnika. Činjenica je da se zbog toga mogu formirati parlamentarne većine koje počivaju na potpori manjine birača, a ne većine", dodao je te naglasio da zbog toga i ustavni stručnjaci promišljaju o tome da zastupnici manjina nemaju pravo odlučivati o formiranju većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložio bih prijedlog koji je bio aktualan 2014. godine. U tom prijedlogu tzv. brijunskog ustava, navedeno je novo rješenje za zastupnike nacionalnih manjina. Po tom prijedlogu, zastupnici nacionalnih manjina ne bi imali pravo odlučivanja o formiranju vlade i donošenju proračuna. Zauzvrat, imali bi pravo veta na sve zakone koji se odnose na prava nacionalnih manjina i u tom slučaju veta Hrvatski sabor bi takav veto mogao preglasati isključivo većinom zastupnika. To je najbolje rješenje kako u budućnosti izbor vlade bi ovisio samo o zastupnicima općeg izbornog sustava, ali ne i izborom zastupnika XII. izborne jedinice", pojasnio je Podolnjak.

Image
'RAT' PRESICAMA /

Tomašević se obrušio na Most, Petrov mu ekspresno odgovorio: 'Ili slabo kopča ili mu niste dobro prenijeli'

Image
'RAT' PRESICAMA /

Tomašević se obrušio na Most, Petrov mu ekspresno odgovorio: 'Ili slabo kopča ili mu niste dobro prenijeli'

'Ne mogu glasati o formiranju vlade niti o državnom proračunu'

"Želimo ograničenje mandata predstavnika nacionalnih manjina", kazao je Božo Petrov. "Smatramo da predstavnici manjina ne mogu glasovati o formiranju vlade niti o državnom proračunu. Da, oni se trebaju boriti za interese svojih manjina, ali to se odnosi samo na zakone koji se odnose na prava manjina. Ključno, s ovim prijedlogom, antikorupcijska većina može izmijeniti gorući problem u Hrvatskoj: Domovinski pokret nakon ovoga nema nikakvog razloga ići dalje pregovarati s HDZ-om. U njihovim rukama je, ako će ići s nama, da promijene gorući problem države, koji već tri četiri tjedna pokušavaju dogovoriti s HDZ-om", dodao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, bi li podržali predsjednika Sabora iz redova SDP-a, rekao je: "Što se mene tiče, mi se ne trgamo za pozicijama. Ključno je da svatko od aktera pokuša sagledati koje je najrealnije rješenje pa čak ako to znači da po etici zbog broja mandata bi to trebao imati SDP. Ako je SDP- u u interesu da ide u interes građana. Ako je DP-u u interesu mjesto Predsjednika Sabora, pa eto im mjesto."

Kazao je da mu je još gora Tomaševićeva izjava da on iz moralnih razloga ne može podržati predsjednika DP-a na mjestu predsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni izgleda ne mogu ni s ljevicom ni s desnicom, očito im je jako udobno gdje se nalaze, ali onda oni rade na tome da HDZ vlada idućih 200 godina. A za dobro Hrvatske, oni bi se trebali poslati u oporbu", kazao je Petrov.

Istaknuo je da DP ne može s SDSS-om, a HDZ ne želi bez SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, mi ćemo im na referendumu olakšati problem. Ljudima se gadi politička trgovina i kada presude da ne žele da manjine formiraju većine, onda će sve postati jasno, morat će se izjasniti HDZ i DP, a ako se ne mogu dogovoriti, onda će presuditi novi izbori", kazao je Petrov. Istaknuo je da se Ustavni sud po pitanju referenduma ne bi smio uopće oglasiti jer referendum inicira Sabor kao najviše zakonodavno tijelo.

'Ili slabo kopča ili mu niste dobro prenijeli'

"Ustavni sud uvijek sebi pridržava pravo da postupa aktivistički, da daje određena priopćenja, upozorenja. Ovo je referendum koji raspisuje Sabor. Bilo bi prvi put u povijesti RH da Ustavni sud brani referendum koji bi raspisao Sabor. Zastupnici nacionalnih manjina imaju zakonski, a ne ustani temelj. Oni postoje jer je to definirano zakonom o pravima nacionalnih manjina i Izbornim zakonom, a njihov temelj ne počiva u Ustavu RH. A ovdje govorimo o ustavotvornom referendumu", pojasnio je Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su prenijeli Petrovu da je Tomašević, koji trenutno također održava konferenciju za medije, odmah komentirao njegove prozivke sljedećim riječima: "U kojem svemiru ljudi koji imaju 7 mandata predlažu čovjeka koji ima 13 mandata pored SDP-a koji ima 42 mandata?"

"Ili slabo kopča ili mu niste dobro prenijeli", odgovorio je Petrov. "Ako je nekome u cilju smijeniti HDZ, onda se neće boriti za fotelje kao HDZ, nego za dobro naroda pa pitam Tomaševića, je li mu stalo do fotelje ili do naroda?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, hoće li Most ostati na 7 zastupnika, kazao je: "Za njih se ne trebate bojati, oni neće podržati HDZ. Mene vam ne interesira revanšizam, jedino mi je stalo do poštene utakmice, do državnog proračuna i hrvatskog naroda. HDZ s obzirom kako je upravljao državom, za svoje dobro treba završiti u oporbi i očistiti se. Ako nastavi vladati kako je vladao, mi ćemo biti u potpunom kolapsu u roku četiri godine."

"DP-u smo prenijeli sve što smo trebali prenijeti. U njihovim rukama je, ako će podržati antikorupcijsku većinu, i ustavotvorni referendum. Jedino se sada pita DP je li vi stvarno želite promjene ili se pokušavate dogovoriti za fotelje u Vladi? Prijedlog je konkretan, o njemu odlučuju svi građani RH. HDZ i neki članovi SDP-a su blokirali mišljenje građana, nama je stalo da daju svoje mišljenje građani. Ne sumnjamo koji će biti rezultati. Sve ovisi o DP-u, hoće li dopustiti da se događa politička trgovina?", zaključio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tomislav Tomašević: 'Uvjeren sam da je Penava neprihvatljiv SDP-u'

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike