TROJICA UHIĆENA / Uhićen bliski suradnik ministrice Obuljen Koržinek zbog afere na Geodetskom fakultetu

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta te bivši profesor na istom fakultetu. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage

2.5.2024.
10:32
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) Zagrebu, danas je uhićen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Iako EPPO ne navodi ime, poznato je da je riječ o Davoru Trupkoviću, bliskom suradniku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Osim njega, uhićeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bliski suradnik ministrice /

Pretresa se i dom šefa Konzervatorskog odjela u Dubrovniku

Image
bliski suradnik ministrice /

Pretresa se i dom šefa Konzervatorskog odjela u Dubrovniku

Priopćenje EPPO-a donosimo u nastavku.

"Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta te bivši profesor na istom fakultetu. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik ministra je s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo navedeni Fakultet, u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone. Naime, bivši pomoćnik ministra je, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji osnovana sumnja da je u dogovoru s bivšim pomoćnikom ministra Geodetski fakultet Ministarstvu kulture i medija dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je bivši pomoćnik ministra bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio dekan u ime Fakulteta. Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća.

Slijedom toga je, na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija izvršilo plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu od preko 2,5 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2021. godini, od tih 2,5 milijuna eura, iznos oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, dana 31. prosinca 2023., taj je iznos preknjižen na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Bivši pomoćnik ministra je bez odgovarajuće provjere odobrio plaćanje i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio dekan, u iznosu od 3,2 milijuna eura,. Međutim, to plaćanje nije izvršeno, jer su službenici Ministarstva kulture i medija utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koji su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su pomoćniku ministra kao mito predali iznos od najmanje 39.000,00 eura, te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 eura, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti Europske unije, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 eura, kao i Državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 13.981,68 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja uhićenja rezultat su istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), koje su ranije dovele do pretraga u Ministarstvu kulture i medija 14. veljače 2024. kao i do prethodnih uhićenja 8. studenoga 2023. godine.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a", navodi se u priopćenju EPPO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Europski tužitelji u Hrvatskoj itekako imaju posla! Istražili smo što su sve pokrenuli i doznali detalje o slučaju Geodetski

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo