Hrvatska prvak svijeta u medicini /

Upoznajte robota neurokirurga iz bolnice Dubrava koji je proglašen najboljim postignućem u medicinskoj robotici

U Londonu, na Hamlyn simpoziju o medicinskoj robotici, među velikom konkurencijom Hrvatska je dobila veliku nagradu

2.7.2018.
18:34
VOYO logo

Upoznajte Ronnu, točnije četvrtu generaciju Ronne - najbolje na svijetu. U Kliničkoj bolnici Dubrava operira na tjednoj bazi već dvije godine, ali od jeseni - novost. "Novo s područja medicinskog dijela operativnog zahvata je to da možemo sada pomoću Ronne raditi invazivni dio.

To sada može napraviti robot, čak mnogo preciznije i nježnije, jer imate senzore", kazao je Drako Chudy iz Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava. To su premijerno pokazali u Londonu i potukli konkurenciju od osam zemalja svijeta, a kako kažu otišli su samo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tješio svoje kolege dan prije da ne računaju na tu nagradu, ali na kraju to je jedan određeni šok i priznanje i uzbuđenje koje se ne može opisati", kazao je Bojan Jerbić sa Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Sve je počelo prije deset godina i suradnjom znanstveno liječničkog tima. Sad su ponosni na mlade kolege. "Na ovom projektu sam radio konkretno bušenje - regulaciju bušenja i precizno navođenje svrdla u vodilicu. Ovo je sad invazivni dio Ronne koji je bio potpuno nešto novo", objašnjava nam Ivan Župančić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoručni robot u operacijskoj sali među liječnicima koji nisu inženjeri
itekako zna svoj posao. "Pa za sad je velika pomoć kirurzima u smislu da mladi neurokirurzi mogu na njoj radti zahvate, a da ne moraju imati dugi put učenja", objašnjava Chudy.

Ronna uskoro više neće biti sama. Četiri puta više, točnije 25 ljudi radi na razvijanju njezina brata. "Nero, mlađi brat koji je dobio oblik u projektu koji smo prošle godine potpisali vrijedan je više od 20 milijuna kuna. Očekujemo kroz par godina da ćemo imati jedno potpuno novo originalno riješenje na jednoj potpuno novoj razini koje ćemo moći predstaviti", tvrdi Jerbić.

Ovo je tim koji je Hrvatsku upisao među najbolje, a za Ronnu već postoji veliki međunarodni interes, ali i konkretne ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo