POLICIJA IMA PUNE RUKE POSLA / Unosnije je krijumčariti migrante nego drogu, čak 5000 eura za prijelaz preko susjedne države

Policija je ove godine evidentirala 68.360 ilegalnih prijelaza, što je za 41 i pol posto više nego lani. Ali, još je veći porast s krijumčarima migranata

19.12.2023.
23:24
VOYO logo

Broj ilegalnih migranata koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu porastao je za 40 posto, a broj uhićenih krijumčara za nevjerojatnih 97 posto. Prvi put u Hrvatskoj imamo i grobove migranata, piše Danas.hr.

Uz Rijeku Sutlu stoji žica. Iako je trenutno mirno, to je jedno od frekventnijih mjesta za ilegalan prijelaz hrvatsko-slovenske granice, mjesta na kojem su se u ovoj godini migranti često našli. Na rijeci se vide slomljene grane. To je bio najjednostavniji način da migranti prijeđu rijeku. Preko stabla su prelazili preko ograde i vidi se da je na mjestima ograda udubljena. I onda dalje za Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako je zahladilo, prelasci su se prorijedili.

"Nema ih tu baš po selu, idu okolo pa iza kuća i tak, inače su kroz vrtove znali prolaziti. Možda je zbog zime, možda zbog policije, pojačane policije, ne znam, ali granične kontrole sigurno podržavam", rekao je Ratko Cvetkovič iz slovenskog mjesta Rigonce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE /

Ovo je oružje koje su ilegalni migranti planirali prokrijumčariti u Hrvatsku

Image
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE /

Ovo je oružje koje su ilegalni migranti planirali prokrijumčariti u Hrvatsku

Na granicama neće biti gužve, a to je bitno

Kontrole su se vratile na granice prije dva mjeseca, a ostat će još najmanje šest, ali ne u obliku kakav je bio prije Schengena.

Ipak, sa slovenske strane nema čekanja na granici više od pola sata. U Bregani isto gužve nema. Andrej Plenković se dogovorio sa slovenskim kolegom da će za vrijeme blagdana biti fleksibilniji režim na granicama kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Te gužve ljude više interesiraju nego one s migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je ove godine evidentirala 68.360 ilegalnih prijelaza granice, što je za 41 i pol posto više nego lani. Ali, još je veći porast s krijumčarima migranata. Policija ih je ove godinu uhitila 1.773, što krijumčara, što pomagača, što je 97 posto više nego lani, i potvrda da je riječ o razgranatom biznisu.

"Krijumčarenje migrantima je u Europskoj uniji trenutno vjerojatno najlukrativniji biznis. Puno veći novac se okreće nego i u biznisu droge. Znači, pet tisuća eura samo za prebacivanje preko teritorija susjedne države", kaže voditelj Službe za nezakonite migracije MUP-a Zvonimir Vrbljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine policija je, također, iz rijeke spasila 74 migranata, a bilo je osam smrtnih slučajeva.

Neobilježeni grobovi diljem Europe

Međutim, malo se zna o tome koliko diljem Europe ima neobilježenih grobova u kojima su u proteklom desetljeću pokapani migranti koji su poginuli na putu u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Siče istraživačka novinarka Barbara Matejčić, koja je s kolegama iz Europe šest mjeseci radila na istraživanju, otkrila je tri groba. Uspjeli su potvrditi ukupno 1.931 takav grob.

"Većina od te brojke grobova su neidentificirani, što znači da su informacije što se njima dogodilo i gdje su završili svoj život vrlo vjerojatno zauvijek izgubljene za njihove familije, koje za njima tragaju. Ja sam u Hrvatskoj uspjela utvrditi 59 grobova migranata", rekla je Barbara i dodala da je javnost ipak lakše uznemiriti fantomskim prijetnjama na granicama, a ne tim otkrićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će se teme migranata opet otvoriti u izbornoj kampanji, a u kolikoj mjeri ovisi hoće li to biti u veljači, travnju ili kasnije. A, onda ćemo opet slušati o seoskim stražama, vojsci na granici i žici.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo