Unosni rafting na Cetini vode vodiči bez licence?!

Više od tisuću turista u kanuima dnevno prođe rijekom Cetinom, no svi oni su pod nadzorom vodiča koji rade bez licence!

28.8.2010.
18:52
VOYO logo

Naime, prije nekoliko desetaka godina na Cetini gotovo i nije bilo raftera, a turisti su u ljepotama rijeke uživali na kupanju ili u razgledavanju s obale. No, sad se sve više ljudi odlučuje upravo za organizaciju raftinga, pa je više nego prije važna sigurnost izletnika na rijeci.

Ivan Gabelica, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije navodi kako je interes za rafting doista velik, a oni su iz Ustanove već upozoravali na nedostatak licenci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo još ništa nije učinilo

"Mi smo Ministarstvu odavno predlagali uvođenje licenci jer smatramo da upravo o njihovom znanju ovisi sigurnost svakog izletnika. Dobili smo odgovor kako će se krenuti u realizaciju toga plana, no još nije išta učinjeno", kaže Gabelica za Slobodnu Dalmaciju.

S obzirom da je rafting vrlo opasan, te traži prethodno znanje izletnika, vodiči ih moraju upozoriti na pravila ponašanja i podučiti ih osnovnim vještinama. I dok na stotine izletnika uživa na raftingu na brzacima Cetine, sve popularniji je još jedan sport na rijeci - kanjoning koji je mnogo opasniji, a namijenjen je samo za iskusne i spretne avanturiste jer izletnici nisu u kanuima već riječne brzace prelaze hodanjem. Dovoljno je, kažu organizatori, imati majicu, kratke hlače i dobre tenisice i, naravno, slušati upute vodiča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Cetini se vrti oko šest milijuna kuna

Stefan Barbarić, vlasnik agencije Pinta i aktualni tajnik rafting sekcije pri Hrvatskom kajakaškom savezu, koji je među prvima počeo s organizacijom raftinga, priznaje kako vodičima doista trebaju licence i to je, po njemu, najveći problem u organiziranju raftinga i kanjoninga.

"Već smo nekoliko puta upozoravali nadležne i nadam se da ćemo uspjeti nešto napraviti zajedno sa Gorskom služnom spašavanja i Hrvatskim kajakaškim savezom. Vodiči u mojoj agenciji imaju međunarodne licence, no žalosno je što mogu raditi i bez njih", kaže Stefan Barbarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se čeka da nadležno Ministarstvo ipak dade smjernice za licence svim vodičima raftinga, ljubitelja ovog popularnog sporta je svakim danom sve više. Tisuću turista raftinga niz Cetinu dnevno plati i do 200.00 kuna, koje među sobom podijeli 35 koncesionara. Pomnoži li se to sa 30 dana u mjesecu, ispada da se niz Cetinu od Penšića do Radmanovih mlinica 'zavrti' oko šest milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo