ŠOKANTNE POSLJEDICE / Uništava li Plenkovićev potez zdravlje Hrvata? 'Na policama su većinom manje kvalitetni proizvodi koji sadrže više šećera ili masnoće'

'Ogroman je broj proizvoda i trgovci upravljaju asortimanom kako žele', kazao je stručnjak za maloprodaju

22.9.2023.
9:32
VOYO logo

Ako je ista cijena i mogu birati, kupci će uvijek prije posegnuti za poznatijim markama. Baš zato je inače skuplje artikle, čija je cijena sada zamrznuta, sve teže naći na policama.

Mišljenje građana

"Trebam tjesteninu, a nema one koju koristim. Toga nema, a sve je drugo natrpano. Ono što nikad nisam kupovala je natrpano, a to su sve neke divlje marke", kazala je nezadovoljna Šimica Galić iz Zagreba za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to besmisleno. Mislim da bi bilo pametnije da tržište odluči što želi kupiti, a što ne. Država se ne treba upletati, to je samo demagogija", rekao je Milan Matić iz Zagreba.

Image
'AKO IM TO PROĐE - BOJKOT!' /

Vlada zamrzava, a dobavljači dižu cijene? To nije najbolje sjelo ni ekonomistu ni sindikalistu: 'Ovaj put treba biti oštar!'

Image
'AKO IM TO PROĐE - BOJKOT!' /

Vlada zamrzava, a dobavljači dižu cijene? To nije najbolje sjelo ni ekonomistu ni sindikalistu: 'Ovaj put treba biti oštar!'

'Njihovo pravo'

Trgovci kažu da nestašice nema, ali ograničene cijene donijele su i ograničenu i ponudu. Neki trgovci nude samo svoje robne marke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako ima pravo upravljati asortimanom na način na koji mu najbolje paše za njegovo poslovanje. Znači, tamo gdje ostvaruje višu maržu ili proizvod koji se bolje prodaje ili proizvod koji mu ne ostvaruje maržu -imaju pravo da ne prodaju", tvrdi stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik.

"Trgovci su spremni ograničiti ponudu kako bi očuvali vrijednost koju u danom trenutku mogu dobiti na tržištu. Kad zamrzavanje cijena prođe, vraćaju se ti proizvodi na police, i to utječe na povećanu potražnju", zaključio je ekonomski analitičar Petar Vušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Lome kičmu za sitne pare. Riječki komunalci traće svoja prava: 'Pao sam s papuče. Da je kamion išao brže ubio bi se'

"To je nemoguće iskontrolirati. Hoće li netko neku pojedinačnu marku staviti na policu ili neće. Znači, ogroman je broj proizvoda i trgovci upravljaju asortimanom kako žele", govori Školnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge zaštite potrošača nezadovoljne

I zaista, izbor proizvoda kojima je Vlada snizila cijene, vidno je smanjen. A pritisak nezadovoljnih kupaca na udruge zaštite potrošača sve je veći.

"Događa se da su sada na policama trgovina većinom proizvodi koji sadrže manje kvalitetne sastojke. Radi se ili o proizvodima koji sadrže ili više šećera ili nekakve masnoće koje nisu toliko dobre. Oni koji su bili zdraviji, i cjenovno skuplji, su maknuti s polica", rekla je Sanja Keretić, predsjednica udruge Varaždinski potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo