Unatrag tri godine poljoprivredi je sve gore, hrvatsko selo će nestati

2.7.2014.
16:34
VOYO logo

To je čisti politički govor, malo ste "zašli u politiku", sustav ne funkcionira već 20 godina, uzvratili su mu Mladen Marelić (SDP) i Petar Baranović (HNS) na sjednici Odbora u raspravi o inicijati Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Život.

Udruga Život se, naime, zauzima za osnivanje fonda za razvoj, odnosno opstanak OPG-a, definiranje modela za rješavanje pšenične krize, donošenje zakona o poljoprivrednom zemljištu, o navodnjavanju, te da PDV bude u cijeni mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucić je, referirajući se na podatke Udruge, izrazio zabrinutost zbog smanjenja poljoprivredne proizvodnje, posebno mlijeka, te povećanja uvoza hrane, koji je, kaže, samo u prošloj godini bio veći za 27 posto.

"Nastavi li se ovako, selo će nestati", rekao je Lucić, procjenjujući da je stanje posebno teško unatrag tri godine, dakle od dolaska aktualne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ov Baranović to odbacuje, tvrdeći kako su problemi hrvatske poljoprivrede puno stariji, i da nisu počeli ni prije godinu, ni tri, a ni deset.

Kad je riječ o pšenici i otkupnoj cijeni, Baranović kaže da poticaji, neovisno o tome hoće li ih država dignuti ili ne, neće završiti u džepovima seljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini sam prozivao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) što je šutjela na kartelsko dogovaranje o otkupnoj cijeni pšenice, rekao je HNS-ovac.

Osim toga, dodaje, ne skriva se ni kada zasjeda kartel za otkup mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baranović kaže i kako u priči oko mlijeka 'nema nevinih'.

Upitao je - kako je moguće da su kredite za mliječne farme sa 200 krava dobivali ljudi sa pet hektara zemlje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucićeve tvrdnje demantirala je i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, kazavši kako Ministarstvo čini sve da pomogne domaćim proizvođačima.

Borili smo se u Bruxellesu, ukupnu omotnicu za izravna plaćanja uspjeli smo povećati za 50 milijuna eura, sa 373 na 423 milijuna eura, osim toga hranu ne uvozi država, nego tvrtke, prehrambena idustrija, trgovački lanci, navela je Španjol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Lucić prvotno tražio da Ministarstvo saborskom Odboru za poljoprivredu dostavi podatke o stanju stočnog fonda i proizvodnji mlijeka unatrag tri godine, na inzistiranje članova iz vladajuće koalicije, pristao je da to budu podatci za posljednje desetljeće.

Također koalicijski članovi Odbora nisu prihvatili Lucićev prijedlog da se na planarnoj saborskoj sjednici raspravlja o modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi, pa će o tome raspravljati 'samo' Odbor na tematskoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo