spremni za ispomoć / Unatoč ukidanju hitne helikopterske službe, građani se i dalje mogu osloniti na helikoptere HV-a

Nakon što je 9. siječnja završio pilot-projekt Helikopterske hitne medicinske skrbi jer Ministarstvo zdravlja za njega više nema novca - građanima i turistima nastavit će pomagati vojni helikopteri koji su taj posao radili proteklih 20 godina

11.1.2016.
18:59
VOYO logo

Iako pilot-projekta hitne helikopterske medicinske službe više nema - ni građani ni turisti neće ostati bez te usluge. 

Noću i danju, kakve god bile vremenske prilike, posade transportnih helikoptera Hrvatske vojske su spremne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što daje plus sigurnosti građana je pozitivno, međutim mi svoj posao nastavljamo obavljati dalje bez obzira na ukidanje pilot projekta", rekao je Ante Siniša Kozina, zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera HRZ 

"Hrvatski vojnik je uvijek spreman na izazove, kada treba pomoći hrvatskim građanima. Takvi smo i mi, članovi ove eksadrile", rekao je poručnik Duje Voloder, pilot helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prošle godine helikopterske posade hrvatskog ratnog zrakoplovstva imale su ukupno 464 medicinske intervencije, kojima su prevezli 510 pacijenata te ostvarili preko 520 sati leta. 

"Tijekom tog pilot projekta koji se odvijao u četiri mjeseca radili smo usporedo s njima medicinska prevoženja", kaže Kozina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni helikopteri prevoze pacijente od 1993. godine, a helikopterske posade u 24-satnom dežurstvu. Njihov trud Stari Grad na Hvaru ovo ljeto je i nagradio, a odmah nakon primanja nagrade odjurili su na intervenciju.

Sudbina novog projekta civilnih medicinskih letova u rukama je nove Vlade, a u međuvremenu stanovnici otoka i udaljenih krajeva mogu se osloniti na posade vojnih helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo