pomoć za prve kredite / Umjesto oslobođenja od poreza za prvu nekretninu, država će plaćati građanima rate kredita?

Od 1. siječnja Vlada namjerava ukinuti poreznu olakšicu od pet posto za one koji kupuju prvu nekretninu

17.11.2016.
18:59
VOYO logo

Vlada od 1. siječnja ukida oslobođenje plaćanja poreza od pet posto za kupnju prve nekretnine. Umjesto toga, ali samo za prvih 1.500 do 2.000 kupaca, mlađih od 45 godina, plaćat će polovicu rate kredita za stan. Opozicija se pita što kad mjera istekne.

"Mislim da je to udar na mlade obitelji, govorimo o demografskoj politici, a ovako će ih se dodatno opteretiti", kazao je bivši ministar financija SDP-ovac Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spreman je zakon prema kojem će mlađima od 45 za novu ili rabljenu kuću ili stan, pa i kupnju većeg - država subvencionirati kredit.

"Prvih četiri, pet godina, koliko uspijemo osigurati novca u proračunu, država će iz proračuna plaćati 50 posto rate kredita", rekao je Lovro Kuščević (HDZ), ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sada, kupiti stan ili pričekati ovu mjeru koju bi na snagu trebala stupiti početkom 2017. godine, pokušali smo izračunati. Za stan od 100.000 eura, odnosno 750.000 kuna, porezno oslobođenje iznosilo bi 37.500 kuna. S druge strane, najavljenom novom mjerom, na kredit od 25 godina s ratom od 4.300 kuna, od kojih 48 mjeseci pola plaća država - mogli biste uštedjeti 103.000 kuna. 

Pretpostavlja se da će novca biti za oko 2.000 stanova. Što onda, pita se bivša ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da će zakon cijeli biti na snazi godinu dana, pa tko preda zahtjev, preda zahtjev. Ako ste se opredjelili za rješavanje, onda morate ponuditi niz mjera mladim ljudima", smatra bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. 

Mladi su po pitanju državnih mjera skeptični. U prilog tome, tvrde ide i podatak da se u prosjeku osamostaljuju tek s 32 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalno govoreći, kod nas je jedan osnovni problem što se do nekretnine može doći jedino kreditnim putem, jedino zaduživanjem", upozorava Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske.

Oni koji se bave nekretninama smatraju subvencije su dobra za investitore jer kupci će dobiti pomoć države. Međutim, ne vjeruju da će ni ukidanje jedne ni donošenje druge mjere značajnije utjecati na tržište, kojim su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po onome što se sada priča, ovo bi trebala biti prva godina kada ne bi trebali imati manji broj kupoprodaja nego prošle godine i cijene više ne bi trebale padati, na dnu smo", istaknuo je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Cijene, kao i broj transakcija u padu su još od 2009. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo