DIGLA SE PRAŠINA /

Neugodna rasprava Slavonaca i ministrice, bilo je i visokih tonova: 'Jednom su nam komunisti uzeli zemlju'

Obećana je izgradnja silosa za skladištenje, koji je nužan za ostvarivanje spomenutih bodova

9.7.2021.
20:55
VOYO logo

Trebalo je to biti ugodno druženje poljoprivrednika i ministrice u jeku jedne od boljih žetvi - no susret se pretvorio u neugodnu raspravu oko novog prijedloga o izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ono što predlaže ministrica - u Baranji je neprihvatljivo. Bilo je i povišenih tonova, a evo što je to toliko uzrujalo poljorpivrednike.

Velika se prašina digla na posjetu ministrice poljoprivrede baranjskoj žetvi. Novim prijedlgom zakona nezadovoljni poljoprivrednici imali su joj što reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministrice, jednom su nam komunisti uzeli privatnu zemlju. I sad ovim zakonom ponovno država Hrvatska uzima zemlju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ako provedete to... Ovaj zakon uzima, slušajte, isključivo obiteljsku zemlju. Ne uzima koncesiju. Ma nema... Niti jedna zemlja od kombinata neće ići u slijedećih 30 godina."

"Ako nam ova Korona nije dala da nas pusti na zemlju, da Hrvatska mora imati dostatnost svoje hrane. Onda ja ne znam ako ništa nismo naučili. Onda smo tužni, jadni i žalosni. To je jedna stvar. Druga stvar, Hrvatska se mora strateški odrediti. Njena je sudbina poljoprivreda i turizam. Drugog puta nema!"

"Čini mi se, to ću sada reći iako je prijedlog tek opet u raspravi, čini mi se opravdana ta kritika", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritika koja je izražena zbog predloženog bodovanja zbog kojeg bi mogli izgubiti pravo na korištenje državne zemlje. Bodovi se dobivaju za dodanu vrijednost, primjerice pravljenje brašna od žita. No kako mlinova nema – oni taj uvjet ne mogu ispuniti.

"Naša sirovina odlazi van ministrice. Kamioni, šleperi naše soje, žita, kukuruza ode van a mi, baziramo se na tuđoj proizvodnji."

"Najgore i najopasnije što nam se može desiti i dešava svih ovih godina. Da vi dajete svoj proizvod ispod kombajna. Torbarima, švercerima, trgovcima. Treća ruka na vama zarađuje", rekao je poljoprivrednik iz Novog Čeminca Petar Pranjić.

Ovu zemlju ne žele dati. Žele ostati na njoj. I to sa sigurnošću koju nemaju već 30 godina.

"Ne radi se ovdje o onom štandu u Zagrebu i tko će prodavati za vrijeme Adventa. Nego se ovdje radi o zemlji. Jer čim se skinula pšenica ovdje se mora investirati i ulagati da bi se nagodinu nešto imalo“, poručio je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nakon aronije i sibirskog limuna... /

Novi hit iz Rusije u slavonskom selu Živike: Direkt u berbi sibirskih borovnica koje zovu i kozja krv

Image
Nakon aronije i sibirskog limuna... /

Novi hit iz Rusije u slavonskom selu Živike: Direkt u berbi sibirskih borovnica koje zovu i kozja krv

"Ova pšenica što ide iz Petrovog dvorišta. Da je ne melje Austrijanac neka je melje Petar. A Petar to i želi. I njegov sin i obitelj. Odavde koraka nitko napravit neće. Želimo raditi“, tvrdi poljoprivrednik Petar Pranjić.

Ministrica traži razumijevanje. Obećana je izgradnja silosa za skladištenje, koji je nužan za ostvarivanje spomenutih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrada će biti nekoliko mjeseci sigurno i onda ide ugovaranje. Početak izgradnje ako će čekati ugovore prije trećeg kvartala 2022. godine", zaključila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković (HDZ).

Ova je prekrasna zemlja i ove godine dala bogat plod. Poljoprivrednici se nadaju da će i slijedeće godine ostati na njoj

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo