NEVJEROJATNO / Umjesto da je u zatvoru, pedofil je na slobodi. Sud u Rijeci je 85-godišnjaku koji je napastovao 7-godišnjaku odredio tek mjere opreza

Kada kazne nisu primjerene, to daje naslutiti da je djelo zapravo beznačajno, a može i obeshrabriti drugu djecu, poručuju iz ureda pravobraniteljice

25.8.2023.
20:43
VOYO logo

Odluka riječkog suda šokirala je javnost. Umjesto da je u zatvoru, 85-godišnjak koji je bludničio nad djetetom mlađim od 7 godina, koje mu je u srodstvu, nalazi se na slobodi, piše Danas.hr. Riječko tužiteljstvo, naime, tražilo je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

"Istražna sutkinja je utvrdila da su ti razlozi ostvareni i da oni zaista postoje, ali je cijeneći zakonske pretpostavke prema Zakonu o kaznenom postupku, godine osumnjičenika od 85 godina, zdravstveno stanje i ostale okolnosti odbila taj prijedlog i odredila mjere opreza", govori Vlado Skorup, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelo je beznačajno

Tako je starcu zabranjeno posjećivati cijelo područje gdje živi dijete. Redovito se mora javljati policiji, a zabranjeno mu je i približavanja žrtvi te uspostavljanja bilo kakve izravne i neizravne veze. Kada kazne nisu primjerene, to daje naslutiti da je djelo zapravo beznačajno, a može i obeshrabriti drugu djecu, poručuju iz ureda pravobraniteljice.

Image
'PRISILJENI SMO REAGIRATI' /

Saborski Odbor neugodno iznenađen odlukom suda u Rijeci za osumnjičenog pedofila (85) koji je napastovao djevojčicu (15)

Image
'PRISILJENI SMO REAGIRATI' /

Saborski Odbor neugodno iznenađen odlukom suda u Rijeci za osumnjičenog pedofila (85) koji je napastovao djevojčicu (15)

"To je također poruka i potencijalnim počiniteljima da se neće loše provesti, i na koncu poruka cijelom društvu kod ovakvih nedjela treba biti beskompromisna, snažna i brza upravo zbog žrtve, njene obitelji i zbog eventualnih budućih počinitelja", navela je Marija Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Ministarstva pravosuđa do kraja prošle godine bilo je 1452 pravomoćno osuđena pedofila u registru, do današnjeg dana ih je 1401. Neki su, u međuvremenu, izbrisani zbog rehabilitacije. Upravo zato, stručnjaci upozoravaju roditelje da paze gdje im je dijete jer pedofila ima i u obitelji.

"Ono što bi svaki roditelj trebao svom djetetu ne samo reći nego i pokazati da dijete nikad ne smije osjećati strah da mu kaže, ali bilo što. Dakle, da je nešto najgore na svijetu - dijete se mora moći povjeriti svome roditelju", zaključila je Anita Papa, predsjednica udruge Lavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo