UMIROVLJENICI ĆE SE UGODNO IZNENADITI? / Njihov saborski zastupnik izračunao koliko bi mogle rasti mirovine

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

'Mislim da je to sasvim realno predviđanje', kazao je Željko Šemper

19.8.2020.
14:28
Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina umirovljenicima je donijelo 0,7 posto veće mirovine, a drugo usklađivanje, moglo bi ih iznenaditi. Tako misli bivši saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper.

Stopa usklađivanja još uvijek nije poznata, iako ju HZMO najčešće objavljuje krajem kolovoza. Bosna i Hercegovina ima sličnu formulu usklađivanja, a kod njih će mirovine rasti 2,8 posto. S druge strane, imamo i primjer iz Australije gdje je formula usklađivanja donijela negativan rezultat – što u teoriji znači da bi im mirovine trebale biti smanjene. No, u takvim situacijama Vlade odlučuju ne smanjiti mirovine, ali zato neće biti baš nikakvog rasta, piše Mirovina.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

20.11.2013., Zagreb - Raspravom o Zakonu o mirovinskom osiguranju, Sabor je nastavio 10. sjednicu. Zeljko Semper. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ugodno iznenađenje

Šemper prognozira da umirovljenike očekuje ugodno iznenađenje. Naime, usklađivanje je zakonska obveza, a do njega se dolazi tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koju mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH, također u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

OVO JE NAJVEĆA NEPRAVDA MIROVINSKOG SUSTAVA: ‘Udovice odluče uzeti penziju pokojnog supruga i opet jedva preživljavaju…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo za sada, bez bruto plaća za lipanj, na postotku 3,05%! Postotak potrošačkih cijena je -0,21%, a bruto plaća 4,44%! Bruto plaće su za prva tri mjeseca bile izvrsne (prosjek 5,76%), manje su bile za travanj i svibanj u prosjeku 2,4%. Čekamo još lipanj, koji će Državni zavod za statistiku objaviti za par dana", izračunao je Šemper. Iznio je i realističniju prognozu prema kojoj bi mirovine trebale rasti između 2,5 i 3 posto.

"Bruto plaća za prosinac 2019. je bila 8.874 kune. Kada bi takva bila i za lipanj 2020. postotak usklađivanja bi bio 2,53%. Ne vjerujem da će za lipanj biti manja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tomu, postotak usklađivanja mogao bi biti između 2,5 i 3 posto. Mislim da je to sasvim realno predviđanje. Ako će plaća za lipanj biti veća od plaće za prosinac 2019., bit će možda kao u BiH, oko 2,7 ili 2,8 posto", zaključuje Šemper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo