zatvorili su je u dom / Umirovljenica čiji je potresni apel odjeknuo Hrvatskom javila se Direktu: 'Pod ključem sam 116 dana, život mi propada'

Pred Ustavnim sudom je 27 zahtjeva za ocjenom ustavnost gotovo svih aspekta rada Stožera i Vlade.

22.7.2020.
6:53
VOYO logo

Jedno od pitanja koja bi mogla doći na dnevni red novog saziva Sabora su političke i pravne posljedice borbe protiv pandemije covida-19. Naime već pet mjeseci našim životima upravlja tijelo kojeg nema u Ustavu. Ne Vlada, ne Sabor, ne Predsjednik Republike, odluke o našim životima donosi Nacionalni stožer, tijelo kojeg nitko nije birao.

A to tijelo, ili da budemo precizniji tih 27 stožeraških tijela donose odluke koje izravno zadiru u naša osnovna ljudska i građanska prava zajamčena Ustavom: slobodu kretanja, pravo na rad, pravo na zdravstvenu skrb, pravo na slobodu poduzetništva. Svako od nas je na svojoj koži ili u svom životu proteklih pet mjeseci ostao bez nekog od tih prava ili više njih. I nije problem što smo uskraćeni za ta prava jer hrvatski Ustav predviđa da nam se u izvanrednim okolnostima ta prava mogu uskratiti. Problem je što nitko nije proglasio te izvanredne okolnosti. I to je otvorilo sad već popriličan broj zahtjeva Ustavnom sudu da preispita ustavnost takvih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih odnosi se na naše starije sugrađane koji su sad opet zatočeni u domovima umirovljenika. Ne smiju nigdje otići, a nitko im ne smije doći. A zdravi su, nisu zaraženi i kroz prozor gledaju svoje vršnjake kako šetaju ulicom ili se voze tramvajem.  

Uskraćeni za prava

Gospođa Luca Cetinić, 66-godišnja umirovljenica iz Splita javlja nam se Skypeom jer ionako dalje od staračkog doma ne smije. Iako je vesela, nije dobro.

''Nakon tri pol mjeseca ne mogu reći da sam dobro, ali se trudim, gubim orijentaciju, teško je i ne mogu vjerovati šta mi se događa. Najteža je ta činjenica da sam ja pod ključem 116 dana, a da oko mene normalno teče život i zašto moram dokazivati da sam spremna se brinuti o sebi i drugima kad sam suvisla'',  rekla je umirovljenica Luca Cetinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog koronavirusa /

Peđa Grbin ima prijedlog: 'Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi'

Image
zbog koronavirusa /

Peđa Grbin ima prijedlog: 'Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi'

Izmijenjeni životi

Zato je u otvorenom pismu koje je poslala nadležnim institucijama zatražila da joj se vrati komadić osobne slobode koja joj je, kako smatra, oduzeta. Gospođa Luca je osoba s invaliditetom jer je preboljela dječju paralizu.

''Život mi propada mentalno i fizički, gledam u more ne mogu naći na plažu prilagođenu invalidima gdje nema gužve. eto zato sam poslala otvoreni apel'', dodaje Cetinić.

Za vrijeme lockdowna, apelirali su i poduzetnici i ugostitelji da im se omogući rad, no sve je bilo zatvoreno, a gubitci su se samo gomilali. I postolarska radionica gospođe Svjetlane dva je mjeseca bila zatvorena.

''Jako je teško poslovati. Prvo mi smo proizvođači i ta dva mjeseca dok smo bili zatvoreni nismo se mogli pripremiti za ljetnu sezonu i kada smo krenuli raditi nismo mogli kupiti repro materijal. Tako da smo imali sa svih strana nebrojno problema, a sad što će biti na jesen vidjet ćemo'', kazala je vlasnica postolarskog obrta Svjetlana Bursać.

Naši svakodnevni životi mjerama stožera bili su izmijenjeni odlukama Stožera i Vlade. Nismo smjeli kad god i kamo god smo htjeli. Policija i stožer su nas kontrolirali, nije bilo okupljanja, sve je bilo zatvoreno pa čak i bolnice u kojima nije bilo pregleda ni operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imali smo prijave građana da im je onemogućen pristup zdravstvenoj zaštiti zbog izvanrednih mjera uslijed pandemije Covid 19. Najčešće su te pritužbe vezane uz onkološku i palijativnu skrb'', izjavio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Mjere nisu uvijek dobro prihvaćene

Da su odlukama Stožera narušena temeljna ljudska prava smatra i odvjetnik Martin Sherri. Stoga je Ustavnom sudu kao građanin podnio prijedlog za ispitivanje ustavnosti odluka Stožera.

''Smatrao sam to svojom obvezom i moralnom dužnošću, jer sam smatrao da je to školski primjer kršenja ljudskih prava. Jednostavno sve ono što nam je bilo normalno da odete u dućan, drugi nisu mogli na posao. Svelo se na to da smo kao društvo morali ostati doma s tim da nije bilo jasno koja je pravna osnova za to'', rekao je odvjetnik Martin Sherri.

Pred Ustavnim sudom je 27 zahtjeva za ocjenom ustavnost gotovo svih aspekta rada Stožera i Vlade.

''Činjenica da Ustavni sud još o tome nije odlučio govori u prilog tome da Ustavni sud neće napraviti neke radikalne zahtjeve. Mislim da će većina tih mjera biti podržane. Bilo je nužno da se o tome očituje puno prije, a ne da se čeka četiri mjeseca. Mislim da bi u naše zakone trebalo staviti odredbu da se mjere koje donosi Stožer idu na razmatranje hrvatskom Saboru'', izjavio je izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Đorđe Gardašević.

Jer njihove mjere nisu uvijek dobro i rado prihvaćena, a ni logične. Gospođa Luca s odlukama stožera se ne miri. Hoće na slobodu i da se štićenicima doma pristupi individualno.

''Meni je to život da ja budem na zraku, ne mogu nikako biti u četiri zida doista, sad sam popila tabletu, ne želim biti jadnik i hvala vam što ste me pozvali'', kazala je umirovljenica Luca Cetinić.

I tko zna hoće li do kraja ljeta uopće smjeti dalje od dvorišta doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo