'MAMA, NE ŽELIM IĆI' / Ukrajinske izbjeglice ne žele seliti iz Đurđevca, iz civilne zaštite uvjeravaju da će pronaći rješenje: 'Moći će odabrati…'

O raseljenim osobama iz Ukrajine brine civilna zaštita iz koje objašnjavaju kako su tražili dugoročno rješenje i raspisali natječaj za novi smještaj izbjeglica

7.12.2022.
19:52
VOYO logo

Izbjeglice iz Ukrajine prije devet mjeseci došli su u Đurđevac, nakon što je njihovu zemlju napala Rusija. Njih 70-ak smjestilo se u hotel Picok, a djeca su ovdje krenula u školu i pronašla prijatelje. Kada su se napokon prilagodili na novi život, uslijedila je neugodna obavijest. Naime, moraju iseliti što im teško pada jer ovdje imaju već izgrađen život. Postoji li rješenje?

"Prvi dan kad sam rekla (sinu op.a.) to mu je bio šok i jako je plakao. Prišao mi je i rekao mama ja to ne mogu i ne želim. Hoću samo Đurđevac, tamo je moja škola. Napustili smo dom u Ukrajini, sada nam je dom ovdje i ne možemo opet",rekla je za Danas.hr Ina Složenko, izbjeglica iz Ukrajine. Ona se odmah zaposlila u hotelu, kao i julija. Obje su se prilagodile životu u Đurđevcu, a ljudi su ih prihvatili i pomogli im.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira što živimo u hotelu to su naši susjedi i oni kažu bok susjeda i ja njima. Ja sam zadovoljna", ističe Julija Radiševska.

Iako nije bilo lako u početku, prilagodila su se i djeca. Već dobro pričaju hrvatski, idu u školu, upoznali su nove prijatelje, igraju košarku, idu na folkor. "Bilo je jako teško naučiti hrvatski. Jako", kaže Alisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMA U PODRAVINI /

Izbjeglice iz Ukrajine napuštaju grad u kojem su pronašli svoj zamjenski dom: 'Ne bi voljeli ispasti nezahvalni, ali…'

Image
DRAMA U PODRAVINI /

Izbjeglice iz Ukrajine napuštaju grad u kojem su pronašli svoj zamjenski dom: 'Ne bi voljeli ispasti nezahvalni, ali…'

'Dobrobit djece trebala bi biti na prvom mjestu'

Ravnatelj osnovne škole u Đurđevcu, Danijel Domišljanović zna svakog od od njih. Devetero ih ide u njegovu školu. Ravnatelj potvrđuje da im je bilo teško kad su došli. "Pogotovo za njih koji su došli u novu sredinu i novu državu i sada kada smo te emocije stavili u neke normalne okvire, to gledajući s profesionalne strane nije dobro, a dobrobit djece trebala bi nam biti na prvom mjestu", govori.

Alisa ističe da je bila jako tužna i da se ne želi preseliti. "Meni je tu dobro. Ne želim ići", dodaje Denis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O raseljenim osobama iz Ukrajine brine civilna zaštita iz koje objašnjavaju kako su tražili dugoročno rješenje i raspisali natječaj za novi smještaj izbjeglica. Hotel Picok koji je bio mobiliziran i primio ih u ožujku nije se javio. Natječaj je dobio hotel iz Koprivnice koji bi nekima od izbjeglica mogao postati novi dom.

Direktor hotela: 'Ja sam smatrao da se nisam trebao javiti'

"Ja sam smatrao da sam mobiliziran i da se nisam trebao javiti. Očito sam krivo razumio i došlo je do problema", kaže Danijel Dugina, direktor hotela Picok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan koprivničko - križevački pak kaže kako županija nema nikakve ovlasti kada su u pitanju izbjeglice, tvrdi kako se hotel nije mogao javiti na natječaj zbog poslovnih problema, sada traže rješenje. "To je jedan socijalni i humanitarni problem, a ne administrativno birokratsko pitanje - mi smo uputili pismo za hitan sastanak civilnoj zaštiti i probat ćemo pronaći rješenje", ističe Darko Koren, župan.

No, iz civilne zaštite umiruju da se nikoga neće preseliti iz Đurđevca bez pitanja. "Imat će ponuđene smještajne jedinice i moći će odabrati, ako baš žele ostati u Đurđevcu tu već imamo u pripremi neke stambene jedinice u koje će moći useliti. Nikoga se neće preseliti iz Đurđevca bez da ga se pita", kaže Tomislav Marević iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su građani, objašnjava, ponudili svoje stanove u čijem najmu će participirati država. Za one, koji su se u Đurđevcu već snašli to bi moglo biti rješenje. Za petak je predviđen sastanak na kojem bi se mogli dogovoriti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo