UKLJUČITE SE U ISTRAŽIVANJE U KOJEM JE VEĆ SUDJELOVALO GOTOVO POLA MILIJUNA LJUDI: /

Provjerite i sami o čemu je riječ

Image

Upravo je započelo najveće svjetsko istraživanje o uporabi droga, Global Drug Survey (GDS).

22.11.2017.
16:38
VOYO logo

U njemu možete sudjelovati i sami ako kliknete OVDJE.

Ovo globalno istraživanje droga predstavlja najveće svjetsko istraživanje njihovog korištenja, a u istraživačkom timu su međunarodni stručnjaci iz područja problematike droga, zdravstva, epidemiologije i javnih politika. Net.hr medijski je sponzor ovog istraživanja, te će dobiti priliku prvi u Hrvatskoj objaviti njegove rezultate, zajedno s ostalim medijskim sponzorima među kojima su The Guardian, Zeit-on-Line, La Repubblica, Liberation, Cosmopolitan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kakvo je istraživanje u pitanju

GDS koristi enkriptiranu, online istraživačku platform za provedbu godišnjih anonimnih istraživanja. U posljednjih pet godina, u ovom istraživanju je sudjelovalo više od 450 tisuća ljudi. Sada, u 7. godini provedbe, istraživanje je dostupno na 19 jezika u 35 država. Kroz partnerstvo s globalnim medijima iz čitavog svijeta i suradnju s organizacijama koje provode programe smanjenja šteta te zabavnom industrijom, GDS se fokusira na teme koje tradicionalne istraživačke organizacije ignoriraju.

Budući da je GDS neovisno istraživanje, slobodno je istražiti teme koje su značajne za osobe koje koriste droge. Također, pažnja se usmjerava na ostvarenje GDS misije: učiniti upotrebu droga sigurnijom, neovisno o zakonodavnom status droge. Sva GDS istraživanja su odobrena od sveučilišnih etičkih povjerenstava i, u posljednjih 6 godina, rezultirala su s preko 50 recenziranih publikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je ovo izraživanje važno?

GDS vjeruje da su napori drugih istraživačkih grupa koje se tiču tretmana ovisnosti o drogama, pristupa farmakoterapiji, prevenciji predoziranja, krvlju-prenosivim bolestima, iracionalnim politikama o drogama i kršenju ljudskih prava ključni, ukoliko se žele smanjiti štete vezane za uiporabu droga na globalnoj razini. GDS nadopunjuje te napore temeljem razumijevanja ponašanja povezanih s uporabom droga i rizika za konzumente droga.

Osim toga, istraživački tim identificira nove trendove uporabe droga prije nego oni postanu prisutni u široj populaciji. Jedan od ciljeva istraživanja je osigurati da konzumenti droga progovore, budući da se njihova perspektiva često ne uzima u obzir. GDS vidi svoju ulogu u prenošenju iskustava stotina tisuća ljudi koji konzumiraju droge u pouzdane i korisne informacije o ponašanjima vezanim uz uporabu droga te kao besplatan izvor informacija o smanjenju šteta koje su dostupne putem mreže medija i GDS web stranice.

Sudjelovanje u Globalnom istraživanju droga danas je važnije nego ikada prije. Naime, u posljednjem desetljeću svijet droga se dramatično promijenio, uz upotrebu tehnologija koje su otvorile nove prostore za rizike, ali i smanjenje šteta.

Što se od GDS-a ove godine očekuje

Ovogodišnje istraživanje će ispitati prva iskustva s drogama poput LSD-a, MDMA-a i kokaina, te će se usmjeriti na okolnosti u kojima se "gubi nevinost s pojedinom drogom". Istražit će se službe za testiranje uzoraka droga te ispitati potencijal ne samo za dobivanje informacija o sastavu pojedine droge, već i prateći savjeti za smanjenje šteta, a s ciljem utjecanja na ponašanja povezana s uporabom droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit će se i s prikupljanjem informacije o tržištu droga na Darknet-u, o novim psihoaktivnim tvarima te će se ispitati na koji način društvene mreže mijenjaju način kupovanja droga. Između ostalog, istražit će se obrasci kupovine kokaina i MDMA-a i uloga upozorenja na alkoholnim pićima, a za konzumente kanabisa koji žele prestati konzumirati ovu drogu pokušat će se pronaći najbolji način. Istraživanje je potpuno anonimno i besplatno, a zbirni rezultati će biti javno dostupni u svibnju 2018., o čemu će javnost izvijestiti medijski partneri u uključenim državama.

Ove godine istraživanje je dostupno na 19 jezika. Iako nije dostupno na jezicima svih uključenih država, molimo da doprinesete istraživanju svojim sudjelovanjem na nekom od jezika koji razumijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo