prva iz inozemstva / Uključen i MVEP: Otkriven još jedan nastavnik s lažnom diplomom, a ova je stigla iz inozemstva

Image
Foto: Pixsell

'Fakultet iz Srbije potvrdio je da je diploma koja mu je proslijeđena na provjeru nevjerodostojna'

7.2.2019.
14:45
Pixsell
VOYO logo

Tri tjedna nakon što je ministrica obrazovanja pokrenula provjeru diploma u obrazovnom sustavu, pronađena je i nova lažirana diploma, četvrta po redu.

Ovoga puta, lažna diploma pronađena je u inozemstvu, točnije na jednom Tehničkom fakultetu u - Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fakultet iz Srbije potvrdio je da je diploma koja mu je proslijeđena na provjeru nevjerodostojna, odnosno da je fakultet nije izdao", potvrdili su za Vijesti.hr u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kako se doznaje, nastavnik s lažnom diplomom radi u strukovnoj industrijskoj školi u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu nam nisu željeli otkriti detalje, ali su poručili kako se provjera diploma stečenih na ustanovama izvan Republike Hrvatske obavlja putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Daljnji postupak ide na način da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, putem veleposlanstva, dostavlja zahtjev za provjeru vjerodostojnosti dokumenta ustanovi u stranoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri lažne diplome

Da podsjetimo, prije tjedna je pokrenuta provjera diploma u obrazovnom sustavu, a prije ove stečene u Srbiji, ustanovljene su tri krivotvorene diplome - jedna u osnovnoj školi i dvije u srednjim školama, od kojih je jedna gimnazija. Ministrica je tada, nakon otkrića, istaknula da će svi koji su na temelju njih zaposleni dobiti izvanredni otkaz i prijavu DORH-u.

Krivotvorene diplome su, na temelju upita tih škola, otkrivene na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diploma za francuski i njemački jezik datirana je na 2000. godinu, a na temelju te diplome jedna osoba radi u gimnaziji. Druga je diploma iz 2016. godine iz informacijskih znanosti i ta je osoba zaposlena u srednjoj školi, a treća je iz 2018. za hrvatski i njemački jezik.

Boras: 'Diplome je lako provjeriti'

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da Sveučilište izdaje vjerodostojne diplome koje se ne mogu tako lako krivotvoriti te da je vjerodostojnost svih diploma vrlo lako provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Diplome imaju i kodove, a konačno, može se uvijek pitati, Hrvatska nije tako velika zemlja i to se na upit uvijek može riješiti", kazao je Boras i dodao da fakulteti autonomno odlučuju o tome kako će napraviti provjeru te hoće li je raditi besplatno ili će tu uslugu naplatiti.

Na pitanje je li takav način provjere diploma zahtjevan za postojeću fakultetsku administraciju, odgovorio je da se informacije o vjerodostojnosti mogu dobiti isključivo na upit određenom fakultetu, jer bi javna objava podataka o diplomiranima bila protivna Općoj uredbi Europske unije o zaštiti osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakulteti bi mogli napraviti baze podataka s imenom, prezimenom i brojem diplome pomoću kojih bi provjeravali diplome na upit, to bi se tehnički moglo napraviti, kazao je Boras i dodao da je jedini problem u tome financijske prirode.

To mogu biti ogromni poslovi, a na Sveučilištu u Zagrebu fakulteti su ti koji odlučuju o tome hoće li naplatiti provjeru diploma ili ne, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo