Ukinuta zabrana, ali ništa od prosvjeda pred Vladom

Ustavni sud napokon je odlučio ukinuti osporavanu odredbu Zakona o javnom okupljanju kojom se zabranjuje prostor oko zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda. No, zabrana ostaje još barem godinu dana.

6.7.2011.
13:05
VOYO logo

Ova tema na red je došla nakon šest godina, naime toliko je vremena prošlo od kada ju je u zakon ugradio bivši premijer Ivo Sanader.

Ocjenu ustavnosti zatražili su Nezavisni hrvatski sindikati i upravo je po njihovom traženju u srijedu Ustavni sud konačno odlučio ukinuti odredbu kojom se zabranjuje okupljanja i prosvjedovanja na Markovom trugu, odnosno u krugu od 100 metara od sjedišta najviših državnih tijela među kojima su Vlada, Sabor i Ustavni sud. No, ima i ali. Primjena odluke odgađa se na godinu dana. Ustavni sud Vladi je dao vremena da do 15. srpnja 2012. spornu odredbu izmijeni na način da ona ne bude diskriminatorna i u neskladu sa Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako može priredba, može i mirni prosvjed

Ta zabrana okupljanja, kažu u Ustavnom sudu, ima legitiman cilj zato što je Markov trg prostor u visokom stupnju neprikladan za javna okupljanja, ali isto tako napominju da, unatoč tome zabrana na tim mjestima nije nužna u demokratskom društvu, jer ne postoji prijeka društvena potreba za nju. Tim više što na tom prostoru nije zabranjeno organizirati javne priredbe koje pretpostavljaju poduzimanje posebnih sigurnosnih mjera (kao što je bio doček Georga W. Busha).

Također, sudski izvjestitelj sudac Miroslav Šeparović istaknuo je da poruke prosvjednika moraju biti u dosegu oka i uha adresata onih kojima su upućene, a što znači, ako prosvjednici negoduju protiv premijerke, ona to treba čuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga se zabranom samo onih javnih okupljanja kojima je svrha samo izražavanje političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja i ciljeva, ta uvjerenja i ciljevi, bez objektivnog i razumnog opravdanja stavljaju na razinu diskriminatornih osnova što je suprotno članku 3. i 14. Ustava", stoji, među ostalim, u obrazloženju odluke.

Pantovčak je dovoljno zaštićen

Zabrana okupljanja na Pantovčaku više ne postoji. Riječ je o već ograđenom i zaštićenom prostoru pa ta zabrana nema smisla te krši odredbu o slobodi javnog okupljanja. Isto se odnosi i na zabranu okupljanja oko mjesta gdje privremeno zasjedaju Vlada, Sabor ili Ustavni sud.

Reguliranje okupljanja na Markovom trgu tako će ostati u zadatak idućoj Vladi te će ona morati odlučiti hoće li i dalje ostati ograničeno okupljanje, ali će obzirom na danas iznesene stavove sudaca morati dobro razmisliti na koji način to napraviti, a da ne krši Ustav.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da zabrana okupljanja na Markovu trgu nije apriori neustavna, ali da je neustavno ako se na jednom mjestu mogu organizirati priredbe, a ne mogu mirni prosvjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Sanaderova odredba godinama štiti političare od građana koje su svoje nezadovoljstvo htjeli iskazati na Markovom trgu. Ogorčenje građana, ali i masovni bunt, iskazani su i početkom godine kada su svakodnevno tisuće prosvjednika zaustavljale policijske barikade pred Kamenitim vratima.

Neki prosvjednici iz Radićeve završili su iza rešetaka, što je, s obzirom da je bilo dana kada je bilo nasilja, opravdano, no, jesu li tamo trebali završiti oni koji su sudjelovali na mirnim prosvjednima u Varšavskoj i jesu li kršena njihova ustavna prava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102240122006 arti-201103200156006

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo