sve praznije saborske klupe /

Uhodana hrvatska tradicija: zastupnici će posao u Saboru i rad u kampanji obavljati istrovremeno

Kada odrade Lex Agrokor trećina sabora ide na lokalne izbore. Toliko je naime, zastupnika koji su ujedno i kandidati za neke od lokalnih dužnosti. Po već uhodanoj hrvatskoj tradiciji - posao zastupnika i rad u kampanji obavljat će istovremeno

2.4.2017.
18:22
VOYO logo

Već ionako prazne saborske klupe, sve češće su još praznije. Čak trećina zastupnika priprema se za lokalne izbore. 

44-ero saborskih zastupnika žele biti i župani ili dožupani, gradonačelnici ili načelnici. Nekima je dovoljno da uđu u gradska vijeća ili skupštine. Najviše kandidata na lokalnim izborima je iz HDZ-a 15-ero, iz SDP-a ih je osmero, iz MOST-a petero, iz HNS-a četvero. Ove brojke nisu konačne jer neki kandidature još nisu potvrdili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako kampanja službeno nije počela sve ih je teže susresti u Saboru. 

U aktualnom sazivu Sabora zastupničku dužnost obavlja 18 gradonačelnika, što je gotovo 12 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmero je načelnika općina. Većina njih se opet kandidirala za iste pozicije i ne namjeravaju napustiti dužnost saborskog zastupnika. 

No, budući župani ne mogu ostati u Saboru jer je ta funkcija po zakonu nespojiva s onom saborskog zastupnika. Svi oni već imaju zamjene, a svoje su najavili i neki kandidati za gradonačelnike. 

"Ja se svakako zalažem za izmjene i dopune zakona kojim će se onemogućiti dvostruko obnašanje dužnosti. Ako postanem gradonačelnik Dubrovnika odlučit ću se za tu ulogu, a u zastupničku ću prepustiti nekome", kazao je Maro Kristić, (MOST) kandidat za gradonačelnika Dubrovnika.

Osim župana, saborski zastupnik ne može ostati ni budući zagrebački gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ne promijeni taj zakon, moguće je da do idućih lokalnih izbora se odselim iz Zagreba u okolicu, i da onda mogu biti i jedno i drugo", poručuje Ivan Pernar, (Živi zid) kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Sabor bi trebao zasjedati do kraja travnja, uz tjedan dana pauze za uskrsne praznike. Uobičajeno je da pred izbore parlament ne radi.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme same kampanje mislim da tih dva tjedna sabor neće raditi, jer bi bilo u sabornici nemoguće izdržati, to bi se pretvorilo u lokalnu kampanju, a ne u rad Sabora", kazao je Miro Totgergeli(HDZ), kandidat za župana bjelovarsko-bilogorske županije.

A svi zastupnici, sudjelovali u izborima kao kandidati ili tek pomagali kampanju - redovitu plaću će dobiti.  

Kada se nakon lokalnih izbora zastupnici ponovno okupe - u saborskim klupama bit će i neka posve nova lica.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo