BRZ ODGOVOR / DORH se oglasio na prozivke premijera Plenkovića da su odabrali 'zanimljiv tajming uhićenja'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Horvat je navodno tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da pogoduje pri dodjeli bespovratnih sredstava. Država je tako oštećena za 2,6 milijuna kuna

19.2.2022.
14:49
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

U prostorije USKOK-a na ispitivanje je stigao ministar graditeljstva Darko Horvat. Najavljeno je da se pridružiti i njegov odvjetnik. Ako bi ministar priznao inkriminacije koje mu se stave na teret, mogli bi mu dozvoliti da se brani sa slobode. 

A nakon što je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare čak otvoreno prozvao DORH komentirajući da je "zanimljiv tajming uhićenja" te je otvoreno pozvao DORH i glavnu državnu odvjetnicu da se očituju zašto su uhapsili ministra graditeljstva Darka Horvata, stigla je i njihova reakcija: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kao ni dosad, neće komentirati izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nadležno državno odvjetništvo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, poduzima svoje radnje, sukladno zakonima. Slijedom navedenog, kada se za to ostvare zakonom propisni uvjeti, nadležno državno odvjetništvo će dati javnosti relevantne informacije", objavio je DORH.

Image
nakon uhićenja Horvata /

Andrija Jarak pred USKOK-om: Ministra su doveli u Remetinec, kasnije ide na ispitivanje u USKOK

Image
nakon uhićenja Horvata /

Andrija Jarak pred USKOK-om: Ministra su doveli u Remetinec, kasnije ide na ispitivanje u USKOK

Jutarnji list neslužbeno doznaje da USKOK sumnjiči ministra Horvata da je 2018. godine, u svojstvu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da za bespovratna sredstva iz programa "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina" za tu godinu pogoduje određenim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tereti ga se da je tražio da se sredstva dodijele osobama za koje je osobno bio zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega tražili Tomislav Tolušić, a također od same Mandac, i državni tajnici Velimir Žunec i Katica Mišković te aktualni potpredsjednik vlade Boris Milošević.

Radilo se o gospodarskim subjektima koji na to nisu imali pravo, što su, tvrdi USKOK, Horvat i Mandac znali jer su ih na to upozoravale i stručne službe, s čime su oni upoznali spomenute osobe koje su to od njih zahtijevale. No sredstva su im  ipak odobrena, čime je državni proračun, prema optužbi, oštećen za više od 2,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo