U Aquariumu Pula /

Ugroženu morsku kornjaču skoro su ubili odbačeni omot sladoleda i dječja narukvica, u Puli je liječe stručnjaci

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell/Aguarium Pula Facebook

U Aquariumu Pula, gdje se kornjača oporavlja, boje se u njegovom želucu ima još plastike koju je progutao dok je bio u moru...

8.12.2021.
16:40
Srećko Niketić/Pixsell/Aguarium Pula Facebook
VOYO logo

Spolno zreli mužjak glavate želve, koji se od srpnja oporavlja u centru za oporavak morskih kornjača u Puli, iz želuca je izbacio omot od sladoleda te plastičnu dječju narukvicu.

Iz Aquarium Pule sumnjaju da je do razlog zašto je ovaj kapitalac od kornjače, kojeg su nazvali Luka Amadeo, imao probleme s plovnošću, odnosno reguliranjem plutanja na vodi te da vjerojatno u želucu ima toga još...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak su na svom Facebooku objavili: 

"Jučer smo u našem centralnom bazenu uočili razloge problema regulacije plovnosti morske kornjače Luke-Amadea! Omot sladoleda i dječja plastična narukvica!!! Budući da većinu vremena jedinka provodi još uvijek pri površini, smatramo da se u njegovom probavilu nalazi još neka količina otpada. Poznato je da morske kornjače konzumiraju plutajući plastični otpad (prozirne plastične vrećice i sl.), koji izgledom podsjeća na njihovu hranu (npr. meduze) te da veća količina plastike unutar probavila uzrokuje začepljenje crijeva i smrt, manja količina izaziva smetnje prilikom hranjenja ali i regulacije plovnosti što dugoročno izaziva uginuće jedinke". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi pratitelji zabrinuli su se za Luka Amadea, a iz Aquariuma su dodatno u komentarima odgovarali na pitanja, pa i na to je li plastika kriva što Luka Amadeo nije mogao kontrolirati plovnost. 

Image
MORSKA KORNJAČA /

Kornjača glavata želva: naučite sve o glavatoj želvi

Image
MORSKA KORNJAČA /

Kornjača glavata želva: naučite sve o glavatoj želvi

"Problem regulacije plovnosti povezan je plastikom koju je jedinka konzumirala", odgovorili su iz Aquarium Pule. 

Dodatno su pojasnili i kako su zaključili da su narukvica i omot stigli baš iz želuca ove kornjače: 

"Odbačeni predmeti plutali su na površini vode. S obzirom na to da je bazen zatvorenog tipa (posjetiteljima nije omogućen pristup), zaključili smo da je otpad izbačen iz probavnog sustava jedinke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, smatraju da je Luka Amadeo to progutao još dok je bio u Jadranu.

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

(Srećko Niketić/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Luka Amadeo došao je prošloga srpnja u centru za oporavak morskih kornjača u Puli s velikom ozljedom na glavi i spomenutim problemom plovnosti. Nadaju se da će se oporaviti i da će ga pustiti potom vratiti u Jadran. Inače, on je to spolno zreli mužjak glavate želve koje su inače strogo zaštićene životinje. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo