Hrvatski ugostitelji koji pripremaju i poslužuju hranu i slastice unutar ugostiteljskih objekata i izvan njih u novu, 2020. godinu ulaze zadovoljniji jer im je paketom poreznih reformi vlade premijera Andreja Plenkovića snižena stopa poreza s dosadašnjih 25 na 13 posto.
S obzirom na to da Hrvatska nije u krizi i da nema recesije,
logično je bilo da hrvatska Vlada upravo poreznim rasterećenjem
nastoji pomoći ugostiteljima, koji tvrde kako se nisu oporavili
još od kriznih godina, u kojima su samo za održavanje poslovanja
utrošili svu svoju ušteđevinu.
''Proteklo razdoblje je za ugostitelje bilo jako teško,
iscrpljivali smo svoje proračune, zalagali smo čak i svoju
imovinu kako bismo izdržali taj teret i maksimalno smo se
iscrpili. Ova mjera je za hotelsku i restoransku industriju došla
baš kao slamka spasa'', kazao je za
Glas SlavonijeBerislav Mlinarević, osječki
ugostitelj i turistički djelatnik, inače i predsjednik Strukovne
skupine ugostitelja pri osječkom HGK-u.
Upravo zbog toga on sumnja da će smanjenje poreza dovesti do
pojeftinjenja ponude i proizvoda, nego će ta sredstva uglavnom
ići za konsolidaciju tvrtki: ''Kratkoročno će nam stabilizirati
situaciju, ali ne nastavimo li dobru politiku, dugoročno gubimo
utakmicu. Pitanje je da li je i to dovoljno, jer nakon dužeg
razdoblja i iscrpljivanja vrlo vjerojatno doći će do kupnje
opreme jer nam je taj dio uvijek bio za kupovanje
inventara''.
Ni predsjednik Udruženja osječkih obrtnika Dragutin
Grabrović ne vjeruje da će se ova mjera odraziti na
cijene proizvoda, od čega bi koristi imali potrošači, jer smatra
da to i nije bio njezin izravni cilj, nego se ugostiteljima
željelo pomoći u podizanju konkurentnosti te eventualnom
povećanju plaća zaposlenika, čime bi ih uspjeli zadržati.
''Nikada do sada nismo bili svjedoci da je snižavanjem PDV-a ili
nekih drugih olakšica došlo do direktnog sniženja cijena koje bi
osobno osjetili i potrošači. Učinila se usluga ugostiteljima. Ako
će oni oplemeniti uslugu, povećati plaće uposlenicima i zadržati
ih na radnim mjestima, da ne odu iz zemlje, već je to dovoljno za
početak'', objašnjava Grabrović.
Atila Varga, vlasnik jednog ugostiteljskog
objekta kaže kako je na nedavnom kongresu ugostitelja u Šibeniku
bilo rečeno da država i ne očekuje od ugostitelja da snižavaju
cijene ponude, nego da se zajedničkim snagama ojača položaj
djelatnika kako bi oni ostali u našoj zemlji: ''Cijene hrane u
restoranima danas su toliko niske da je teško očekivati njihovo
snižavanje. Ako sve bude tako kao što je rečeno, bit ću prvi koji
će 15. siječnja podići plaću svojim zaposlenicima''.
Krešimir Kuna, vlasnik jedne ugostiteljske
tvrtke vjeruje da je malo prostora za snižavanje cijena a da bi
ugostitelji ostali održivi, jer do sada je sve to išlo na štetu
zarade vlasnika: ''Naravno da se veselimo ovakvoj odluci Vlade.
Naš je prvotni cilj bio da Vlada snizi PDV na 13 posto za cijeli
ugostiteljski sektor te donese još nekih dodatnih rasterećenja za
djelatnike, jer ovako je sve manje dobrih konobara, kuhara, koji
u sve većem broju odlaze ili put Dalmacije, ili u inozemstvo''.