dosjetili se muci /

Ugostitelji našli način kako zaobići PDV od 25 posto: i sve je po zakonu...

Ugostitelji nikako da se naviknu na PDV od 25 posto kojeg od Nove godine i oni moraju plaćati. Pa se dio njih dosjetio muci

6.3.2017.
22:48
VOYO logo

Umjesto 13 - od siječnja na računima ugostitelja - 25 posto PDV-a. Većini, ali ne svima. Neki su se dosjetili kako - doskočiti povećanju.

Kavu smo kupili u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu, uredno smo za nju dobili i račun na kojem je pisalo da je cijena kave 10 kuna, no PDV nije obračunat. Imamo i objašnjenje - zato što objekt nije u sustavu PDV-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost je to koju kao svojevrsnu pomoć mogu iskoristiti tvrtke u prvoj godini poslovanja!

No to su iskoristili i ugostitelji koji posluju već godinama, s prihodima iznad praga koji iznosi 230 tisuća kuna. Jednostavno su za stare objekte  - osnovali nove tvrtke!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugostitelji uopće nisu to radili dosad, ali s obzirom na ovo povećanje PDV-a s 13 na 25 posto se dogodilo to", kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske Nenad Šepak.

Za stav smo upitali i Poreznu upravu. Objasnili su da za one koji pokušavaju izbjeći obveze - porezni zakon propisuje dva instituta.

"Dokazivanje prividnosti nekog pravnog posla te proboj pravne osobnosti. Stoga u takvim situacijama Porezna uprava, bez obzira na osnivanje novog društva, korištenjem navedenih instituta traži ispunjenje svih poreznih obveza kao i odgovornost za dugove prijašnjeg društva", objašnjavaju iz Porezne.

"Oni su općenito odgovorili, ali načelno svatko tko je u postojećoj firmi do kraja 2016. podmirio sve porezne obveze, tko je ispunio obveze prema dobavljačima, ne postoji zapreka da on otvori novu tvrtku", kaže financijski savjetnik Vlado Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u tom slučaju vjerojatno prelazi u najam, prenosi radnike, računica kaže da na oko 100 tisuća kuna prometa, uz iste nabavne troškove od primjerice 40 tisuća kuna - tvrtka koja nije u sustavu PDV-a plaća 15 tisuća kuna manje poreza od one koja jest. I tako može zadržati iste cijene.

"Možda su na ovaj način htjeli ostat likvidni i sve podmirivati, a da sve bude u skladu s propisima", pravda takve poteze Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je tako, objašnjavaju u cehu ugostitelja, u kojem se još uvijek nadaju i vraćanju na staro.

"U posljednje tri godine jako mnogo ugostitelja su opteretili kreditima i krenuli u ozbiljne investicije zbog strategije hrvatskog turizma koja je vrlo jasno govorila da će PDV biti 13 posto i koja je omogućavala da se podigne kvaliteta", kaže Šepak.

Ministra turizma pitanje je nasmijalo. 

"Pa čujte, svatko će raditi svoj posao, očito u svakoj mjeri netko pokušava naći nešto što je navodno dobro za njega", poručuje Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što manje poreza, barem kratkoročno, svakako je dobro i za ugostitelje i za potrošače. Doduše ne i za državu.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo