Ugostila je Horvatinčića, a prosvjednicima ni traga

Hloverka Novak Srzić bila je neobjektivna i neprofesionalna kada je za vrijeme prosvjeda u Zagrebu u Otvorenom ugostila samo Tomislava Horvatinčića.

11.2.2010.
18:05
VOYO logo

Članice Programskog vijaća Hrvatske televizije Sanja Modrić i Marina Škrabalo uputile su otvoreno pismo šefu HTV-ovog Informativnog programa Renatu Kuniću prosvjedujući protiv načina na koji je urednica Hloverka Novak Srzić u srijedu u emisiji Otvoreno ugostila Tomislava Horvatinčića.

U pismu pojašnjavaju kako je urednica u emisji ugostila samo jednu stranu i to onu investitora projekta Cvjetni, dok je mišljenje druge strane prezentirala samo kroz kratak prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da voditeljica nije bila primjerno pripremljena za ovu kompleksnu temu koja traži informiranost o specifičnostima projekta i dosadašnjoj proceduri dobivanja dozvola i njihova osporavanja (čemu i služi i format emisije sa više gostiju uključujući stručnjake s različitim stajalištima spram spornog projekta), g. Horvatinčić je uistinu uvelike i uspio servirati informacije koje su neupućenima mogle djelovati i egzaktno i ni po čemu problematično, a građanski prosvjed protiv svojeg projekta difamirati", stoji u pismu u kojem se nadalje navode primjeri propusta urednice Otvorenog.

Za odgovor na kritiku zamolili smo Hloverku Novak Srzić, koja nam je prije no što je naprasno spustila slušalicu, kratko prozborila: "Nemam komentara. Nisam još vidjela to pismo. Vozim se prema Prisavlju. Nemam komentara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić i Škrabalo su se osvrnule i na središnji Dnevnik HTV-a u kojem je, kako kažu, reporter s javljanja uživo s prosvjeda Ne damo Varšavsku uzeo izjavu jedino od predsjednika gradske skupštine, ali ne i od prisutnih stručnjaka i organizatora prosvjeda. Ujedno traže očitovanje o, kako kažu, uočenom problemu.

Komentar na cjelokupnu situaciju nismo uspjeli dobiti niti na Hrvatskoj televiziji. Tamošnji glasnogovornik Danko Družijanić kazao nam je da Modriić i Škrabalo kao članice Vijeća imaju pravo postaviti takvo pitanje na sjednici, te da će se ondje o toj temi i raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnih prepiski neće biti, pa tako situaciju ne možemo komentirati", izjavio je za net.hr.

* Građanski neposluh u tri navrata je nazvao balvan revolucijom (na što je voditeljica tek jedamput reagirala naglasivši da ne smije vrijeđati aktiviste) te svako osporavanja njegova projekta prozvao stvaranjem antipoduzetničke klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Izrazio je sažaljenje nad mladim prosvjednicima koji su "zavedeni vođama prosvjeda" koji "imaju privatne interese poput besplatnog dobivanja kina Zagreb za svoja kazališta i neke francuske projekte". Voditeljica ove navode nije osporila, niti je tražila pojašnjenje o kakvim se navodnim privatnim interesima i čijim radi. * U više je navrata tvrdio "da ima sve potrebne dozvole", najavio da će od "štakornjaka napraviti prekrasan blok", tvrdio da njegov novi blok "neće niti za 1 cm preći visinu obodnih zgrada" i da se niti jedan centimetar u projektu nije promijenio u odnosu na plan koji je odobren. Voditeljica s ovim tvrdnjama uopće nije polemizirala iako su glavne kritike projekta usmjerene upravo na pogodovanja HOTO grupi u izmjenama GUP-a, raskorake u projektnoj dokumentaciji koja je odobrena u odnosu na konačni plan gradnje i činjenicu da je gradnja počela u trenu dok se još vodi niz upravnih sporova koje su pokrenuli stanari * Na pitanje koliko će zaraditi od projekta, rekao je da će biti sretan ako bude na pozitivnoj nuli te da svi projekti HOTO grupe nisu isključivo u svrhu profita, čime je investiciju od 100 milijuna kuna prikazao skoro kao filantropski čin! Voditeljica pritom nije pitala kako mu se onda tako nešto uopće isplati. Dodajmo da je urednica stalnim neverabalnim kimanjem glave pokazivala svoje potpuno slaganje s tvrdnjama g. Horvatinčića, a što je posebno zabrinjavajuće, niti jednim pitanjem nije gledateljima približila politički problem tzv. javno-privatnog partnerstva HOTO grupe i Grada Zagreba, koji se očitovao u podizanju ovoga projekta na razinu javnog interesa te susljednim prigodnim izmjenama GUP-a, te financijskim obvezama Grada Zagreba (odnosno samih građana) u okviru ovog projekta. Sam Horvatinčić je iznio da je omjer ulaganja HOTO: Grad 10:1 što voditeljica nije uopće komentirala ili tražila pojašnjenja.

Prethodni članci:

arti-201002110180006 arti-201002110090006 arti-201002110431006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo