UGLEDNI ZNANSTVENI ČASOPIS NATURE OBJAVIO: / 'Potres u Petrinji pomaknuo je tlo za 10 u jednom i 36 centimetara u drugom smjeru'

Image

U članku se zaključuje da je uzduž onog prvog došlo do "strike-slip" pomicanja terena, koje je mjestimično najviše iznosilo 36 centimetara

6.5.2021.
11:57
VOYO logo

Nakon što je 29. prosinca prošle godine područje Petrinje i Gline pogodio razoran potres magnitude 6,4, mnogi seizmolozi su izrazili intenzivno zanimanje, a pogotovo hrvatski i talijanski. Nature je objavio članak skupine znanstvenika sa Sveučilišta Camerino, iz Firence i iz Rima, a među autorima naveden je i Mišo Čičak.

Kako je Jadranska mikroploča zapravo produžetak Afričke, pa se stoga našla stiješnjena u odnosu na Euroazijsku ploču, jer Afrička u odnosu na Europu rotira u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, Jadranska mikroploča također rotira, i to oko točke u Alpama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OSJETILI SMO KAKO PADAJU PREOSTALI DIJELOVI GRADA'; Jutrošnji potres ih je snažno uzdrmao: /

'Ovo je traumatizirajuće...'

Image
'OSJETILI SMO KAKO PADAJU PREOSTALI DIJELOVI GRADA'; Jutrošnji potres ih je snažno uzdrmao: /

'Ovo je traumatizirajuće...'

Proces dug 160 milijuna godina

Hrvatski geološki institut objašnjava da je riječ o procesu koji traje već 160 milijuna godina, a da se sudaranje, uslijed kojega se na našim područjima tresu Dinaridi i okolica, odvija posljednjih 40 do 80 milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petrinjski potres zrcali ovakvu geodinamičku situaciju jer fokalni mehanizam upućuje na horizontalnu maksimalnu kompresiju u smjeru, ugrubo, sjever-jug", navodi Nature u najnovijem članku na ovu temu.

U članku se zaključuje da je uzduž onog prvog došlo do "strike-slip" pomicanja terena, koje je mjestimično najviše iznosilo 36 centimetara, a uzduž onog drugog najveće pomicanje iznosilo je 10 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana nakon potresa objavljena je karta dr. Mladena Vihera s Hrvatskog vojnog učilišta, koja je ilustrirala, na temelju mjerenja satelita Sentinel-1, da je Petrinja u potresu propala za 12 i više centimetara s jedne strane Pokupskog rasjeda, a da se područje s druge, uvjetno rečeno južne strane rasjeda podiglo za sedam i više centimetara.

Horizontalno pomicanje terena

Članak u Natureu objedinjuje i podatke o horizontalnom pomicanju terena do kojega je došlo tijekom potresa, koji je izvorno posljedica naprezanja uslijed drevnog putovanja Jadranske mikroploče na sjever i sudaranja s kontinentalnom pločom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općenito, brzo i precizno mapiranje koseizmičkih pukotina povezanih s ovim potresom umjerene magnitude pridonosi poboljšanju razumijevanja utjecaja potresa na (ove) rasjede i boljoj prognozi učinka snažnijih potresa koji se očekuju u orogenu Alpe-Dinaridi-Albanija."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo