UGLEDNI GUARDIAN PIŠE O PROTIVNICIMA POBAČAJA U HRVATSKOJ: / Lažna klinika za abortuse im je nova taktika

Image

Britanski Guardian objavio je tekst splitske novinarke Mašenjke Bačić koji je nastao u okviru BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network).

30.11.2016.
17:07
VOYO logo

Tekst je nastao na temu gorućeg pitanja u Lijepoj našoj - što se događa s pravom žene na pobačaj?

Na samom početku stavlja se naglasak na pretragu hrvatskog Googlea u svrhu pronalaženja klinike za pobačaje - što je logičan prvi korak svakoj ženi kod koje se javi interes za induciranim pobačajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Klinika koja to nije

Prvi rezultat na Googleu je stranica klinikazapobacaje.com, no ne dajte da vas ime zavara. Kao što i sami kažu u 'disclaimeru' na samom dnu stranice 'ova stranica ne predstavlja stvarnu kliniku u kojoj se može obaviti pobačaj i putem ove stranice ne možete rezervirati termin pobačaja'.

Image
KRŠĆANSKI AKTIVISTI DOČEKUJU TRUDNICE U BOLNICAMA I ODGOVARAJU IH OD POBAČAJA: /

'Odakle im informacije? Ovo je za sud!'

Image
KRŠĆANSKI AKTIVISTI DOČEKUJU TRUDNICE U BOLNICAMA I ODGOVARAJU IH OD POBAČAJA: /

'Odakle im informacije? Ovo je za sud!'

Radi se o stranici uspostavljenoj od strane tzv. pro-life aktivista, a namijenjenja je, kako stoji u opisu 'informiranju žena jer smatraju da većina djevojaka i žena nije dovoljno informirana prije obavljanja induciranog (namjernog) pobačaja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među kontaktima navedene su udruge - Centar za pomoć trudnicama "Djetešce, na sunašce", Udruga "Betlehem-Zagreb" te udruga Vigilare.

Vrlo niska stopa pobačaja

Unatoč činjenici da Hrvatska ima jednu od najnižih stopa abortusa u Europi (76 pobačaja na 1000 rođenih u 2014. godini), pokret za zabranu potpomognutog pobačaja sve je veći, a žene koje se na pobačaj ipak odluče, zbog straha od stigmatizacije, ali i zbog brojnih liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti, odlaze u privatne klinike, a ne u javne bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak donosi i priču o djevojci iz Splita koja je ostala trudna s 18 godina. Otišla je u splitsku bolnicu gdje joj je rečeno da nijedan liječnik ne obavlja pobačaje. Nakon toga se obratila svojoj ginekologinji koja joj je rekla da ona 'donosi djecu na svijet, a ne odnosi ih s njega'. Djevojka je na kraju otišla u privatnu kliniku gdje je platila dvostruko više od cijene koju bi platila u bolnici.

Image
Foto: Screenshot

'Ovo je eksperimentiranje s nečijim životom'

Ranije spomenuta udruga Betlehem ima nekoliko kuća za žene kojima, ukoliko odluče zadržati dijete, pružaju krov nad glavom godinu dana. Silvija Stanić koja vodi udrugu Korak po korak, koja se bavi savjetovanjem mladih trudnica, kaže kako je zabrinuta zbog poruke koju šalje udruga Betlehem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čula sam da je to mjesto na kojem žene mogu roditi. Ako je to alternativa scenariju u kojem žena spava pod mostom, dakako da je to spas, ali pod koju cijenu?, pita se Stanić te dodaje kako je odvajanje države i Crkve iznimno bitno, ali kako se to u ovom slučaju ne događa. 'Ovo je ekperimentiranje s nečijim životom', dodaje.

Iz udruge Betlehem poručuju kako ih iz bolnica obavještavaju o osobama koje bi ih mogle trebati, a navodno imaju i 'divnu suradnju' s Centrom za socijalni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva socijale nisu htjeli komentirati ove navode.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo