UGLEDNI ANALITIČAR TVRDI: / 'Aktualna postava stoji bolje, ali i Churchill je dobio rat, a izgubio izbore'; Jedan čovjek će presuditi

Image

'Aktualna postava stoji bolje, no i Churchill je dobio rat, a izgubio izbore.

28.4.2020.
7:22
VOYO logo

Ovoga ljeta ili najesen Hrvatska će birati deseti saziv Hrvatskog sabora. Dok oporba priželjkuje jesenski termin, vladajući ne daju odgovor na pitanje kada će odlučiti o samoraspuštanju Sabora, kaže se u prilogu RTL-a.

No, dok se spekulira s ljetnim terminom, oporba upozorava na ovlasti tehničke vlade i samim time problem financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ODLUKA O NERADNOJ NEDJELJI UKLAPA SE U HDZ-OV PLAN O RANIM IZBORIMA': /

Pet je Plenkovićevih motiva za izbore početkom srpnja

Image
'ODLUKA O NERADNOJ NEDJELJI UKLAPA SE U HDZ-OV PLAN O RANIM IZBORIMA': /

Pet je Plenkovićevih motiva za izbore početkom srpnja

DIP se počeo pripremati za izbore

"Nemamo projekcije koliki će biti deficit i pad gospodarstva. Vrlo teško će nas investitori percipirati u cijeni kapitala ako nemamo ozbiljne dokumente iza sebe. Izborni proces traje, kao i formiranje nove Vlade, a za to sve vrijeme treba osigurati financiranje proračuna", kazao je SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ovih dana o izborima ne govori mnogo, a Državno izborno povjerenstvo (DUP) podsjeća da je započelo s pripremama za izbore koje raspisuje šef države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada izbori budu raspisani, Državno izborno povjerenstvo će, ovisno o epidemiološkoj situaciji u suradnji s nadležnim službama i Stožerom civilne zaštite, odrediti procedure i postupanja u izbornom procesu, odnosno poduzeti sve potrebne radnje kako bi se navedeno provelo na siguran način za zdravlje svih dionika", poručeno je iz DIP-a.

Jesenski termin bolje je rješenje

Politički analitičar Žarko Puhovski manje vjerojatnim smatra opciju izbora u srpnju. Boljim rješenjem smatra jesenski termin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kraj rujna ili početak listopada se može očekivati uz malo sreće, da će biti normaliziran, bez pritisaka različitih zabrana instance Stožera koja tvrdi da se ne bave stranačkim pitanjima, a bave se i time. S druge strane, možda će dio ljudi moći ići na more u srpnju i kolovozu pa vladajući mogu reći da bi bilo drukčije da nije bilo ove situacije, što je istina, a time bi se pokrile i subjektivne pogreške vlasti", smatra Puhovski.

'I Churchill je dobio rat, a izgubio izbore'

Za demokratske izbore važna je kampanja, koja će sasvim sigurno drukčije izgledati. Bez velikih okupljanja, ali zbog toga vjerojatno jeftinija. Puhovski procjenjuje tko ima veće šanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktualna postava stoji bolje. No, i Churchill je dobio rat, a izgubio izbore. Ključno je pitanje hoće li se Miroslav Škoro uspjeti organizirati, a ako to ne učini sve ide ka scenariju velike koalicije", smatra Puhovski.

I dok dio političara traži elektroničko glasanje, to još uvijek nije opcija. Vladajući smatraju da nemamo uvjete dok ljevica strahuje od manipulacija. Kada će se Sabor raspustiti ovisi o volji vladajuće većine. Ustavni rok za izbore je do kraja godine, pišu Vijest.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo