UGLEDNA AGENCIJA ANALIZIRALA PRVI KRUG: / 'Nacionalistički folk pjevač uzeo joj je velik komad birača desnice, građane privlači populizam'

Image
Foto: Pixsell

'Ako joj ne uspije ujedinjenje dva krila vladajuće stranke u drugom krugu', Plenković će imati problem

23.12.2019.
18:59
Pixsell
VOYO logo

News agencija AFP analizirala je predsjedničke izbore u Hrvatskoj u tekstu pod naslovom "Hrvatska predsjednica suočava se s bivšim premijerom ljevičarem u drugom krugu".

Konzervativna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijesno je ušla u drugi krug predsjedničkih izbora, zajedno s bivšim premijerom s ljevice Zoranom Milanovićem, a nakon što je nacionalistički folk pjevač Miroslav Škoro njoj preuzeo velik dio glasača s desnog spektra, piše AFP u svojoj analizi prvog kruga izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarovic u City Plazi tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Kolinda Grabar-Kitarovic Photo: Josip Regovic/PIXSELL

'Hrvate privlači populizam'

Rezultati prve runde glasanja pokazuje da građane privlači populizam, dok se zemlja bori s navalom migranata na granicama, egzodusom radnika i široko rasprostranjenom korupcijom, piše agencija koja podsjeća da Hrvatska bira novog predsjednika/predsjednicu u jeku preuzimanja predsjedavanja EU-om sljedeće godine.

Škoro iznad očekivanja

AFP piše kako je Kolinda dobila tek dva posto više nego desničarski pjevač Miroslav Škoro. "Škoro, čije su patriotske narodne pjesme 90-ih bile hit, osvojio je gotovo četvrtinu glasova i to kampanjom u kojoj je izdao i obećanje da će pomilovati notornog ratnog zločinca te postaviti vojsku na granicu kako bi zaustavljala migrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

22.12.2019., Zagreb - Miroslav Skoro obratio se okupljenima u svom izbornom stozeru u hotelu Dubrovnik nakon objave nesluzbenih rezultata predsjednickih izbora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Birači skrenuli desno

Iako ga obećanja nisu uspjela pogurati u drugi krug, analitičari kažu kako je to jasan pokazatelj da se hrvatsko biračko tijelo pomaklo udesno".

Agencija je primijetila i da je predsjednica u govoru nakon rezultata protukandidate počela nazivati "sukandidatima", pri čemu je Škoru, koji joj je oteo dio glasova HDZ-ova biračkog tijela, nazvala "sukandidatom na njezinom političkom spektru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se trebamo ujediniti i idemo po pobjedu", rekla je Grabar Kitarović.

'Plenković bi mogao imati problema'

AFP je u analizi njezina mandata naveo kako se često kolebala između umjerenih poruka i podilaženja nacionalistima. "Ako joj ne uspije ujedinjenje dva krila vladajuće stranke u drugom krugu, analitičari tvrde da bi to uzrokovalo velike probleme predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, budući da su uskoro unutarstranački izbori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radikalna desnica pokazala je svoju snagu. Vidjet ćemo hoće li se ona pojaviti i na parlamentarnim izborima", rekao je politički analitičar Tihomir Cipek.

Milanović, kojeg simpatizeri nazivaju strastvenim, a kritičari bahatim, vodi se obećanjem da će od Hrvatske napraviti "normalnu" liberalu demokraciju s neovisnim sudstvom i poštovanjem prema nacionalnim manjinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

09.11.2019., Zagreb - Predizborni skup predsjednickog kandidata Zorana Milanovica u Tvornici kulture.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

"Mi ne idemo u drugi rat, ratovi su gotovi. Idemo u jednu sportsku utakmicu", rekao je Milanović nakon objavljenih rezultata svojima u stožeru, prenosi AFP. Naglasio je kako želi jednakost.

'Ljudima je dosta korupcije i nepotizma'

AFP navodi kako je Hrvatska globalno poznata po prekrasnoj obali i otocima, no i da je lokalcima dosta jadne ekonomije i korupcije te se pomalo čudi temama nametnutima u predsjedničkoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo se pričalo o politikama i idejama, a mnogo su napadali jedni druge vezano oko tema iz doba rata. Ukrali su prostor temama od vitalnog značaja za većinu ljudi, uključujući i mladima kojih ogroman broj bježi iz zemlje", prenosi AFP riječi 27-godišnjeg ekonomista Matije Horvata.

Mnogi Hrvati koji odlaze žale se na kulturu korupcije i nepotizma te slabost javnih servisa te te probleme navode kao motivatore za odlazak, zaključuje analizu AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo