Ugasite svjetla za naš planet!

Ako ove subote, 27. ožujka, ugasite svoja svjetla u 20.30 sati na samo sat vremena, bit ćete dio akcije "Sat za naš planet".

26.3.2010.
16:43
VOYO logo

Iako je akcija pokrenuta još 2007. godine, Hrvatska se u nju uključila tek prošle godine kada su, između ostalog, isključena svjetla na katedrali Sv. Duje u Splitu i na zagrebačkom HNK-u.

Poruka je jednostavna, malim stvarima mijenjajmo svijet. Svjetski fond za zaštitu prirode pokretač je ove najveće i najglobalnije akcije u koju se iz godine u godine uključuje sve više gradova. Najpopularnije je gašenje svjetala svjetskih znamenotosti. Tako će i ove godine svjetla sydneyske opere, Eiffelova tornja, piramida u Gizi i još gotovo 830 poznatih svjetskih atrakcija biti ugašena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj će tijekom tih sat vremena najbogatiji program ponuditi Makarska. Uz razne izložbe i kulturna događanja, u 21 sat na marijanskom Svetištu Vepric održat će se "Molitva za Zemlju", a u gašenju svjetala uz Makarane sudjelovati će i stanovnici pet susjednih općina.

U Zagrebu će se, kao i prošle godine, gasiti svjetla HNK-a i okolnih zgrada na trgu maršala Tita uz prigodni program, dok će se u Biogradu na Moru isključiti javna rasvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujemo se milijunima ljudi koji su ugasili svoja svjetla diljem svijeta na samo sat vremena prošle godine", poručuju s internetske stranice WWF-a. U prvom satu za naš planet 2007. godine sudjelovalo je tek 2,2 milijuna kućanstava i poduzeća u Australiji. Dok je prošle godine svoja svjetla ugasilo gotovo četiri tisuće gradova iz više od 90 zemalja.

No potpuni mrak i gašenje svjetala te ostalih elektoničkih pomagala poticaj je mnogim pljačkašima. Upravo zbog toga mnogi američki i britanski forumi puni su skeptičnih korisnika koji misle kako će tijekom ovogodišnje akcije kliminal biti u porastu. Od vlasti i policijskih postaja traže da se pripreme za ovogodišnji Sat za naš planet te da povećaju ophodnje u većim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podržite akciju i ugasite svoja svjetla!

Prethodni članak:

arti-200903290007006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo