predlaži zdravstveni uskok / Udruga hrvatskih pacijenata poručila Kujundžiću: 'Privatno zdravstvo neka se razvija privatnim novcem'

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Stav Udruge hrvatskih pacijenata jest da privatno zdravstvo treba razvijati privatnim novcima, a da pritom treba potpuno zabraniti miješanje privatnih i javnih praksi

20.10.2016.
21:12
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u četvrtak čestitke novom ministru zdravlja Milanu Kujundžiću na imenovanju te mu uputila deset prijedloga za spas solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS), ističući kako se UHP ne protivi privatnome zdravstvenom sustavu, ali ne na uštrb 'osiromašenog hrvatskog puka'.

"Mi oboljeli od vas očekujemo da hitno zaustavite tajkunizaciju solidarnog javnog zdravstvenog sustava, te sačuvate i ojačate to opće dobro osiromašenog hrvatskog puka. Solidarni javni  zdravstveni sustav nema alternativu jer je hrvatski puk osiromašen i ne može se po potrebi liječiti kod privatnika", stoji u pismu ministru koje potpisuje predsjednik UHP-a Marijo Drlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UHP smatra kako je prije svake eventualne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju potrebno financijski analizirati i odvagnuti sve "za" i "protiv", a da te izmjene, ako bi do njih došlo, nikako ne bi smjele umanjivati postojeća prava već, naprotiv, ostati na današnjoj razini, "ali strogo definirati rokove dostupnosti sveobuhvatne zdravstvene zaštite na načelu solidarnosti".

"Stav je UHP-a da privatno zdravstvo treba razvijati privatnim novcima, a da pritom treba potpuno zabraniti miješanje privatnih i javnih praksi", ističe Drlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, UHP se protivi uvođenju 'košarica' usluga, odnosno, smatra da je potrebno definirati paket usluga koje bi podmirivalo osnovno zdravstveno osiguranje, pri čemu treba raditi na jačanju SJZS-a, i to 'na način da se svi slobodni kapaciteti stave u punu funkciju i u drugoj smjeni'.

UHP ocjenjuje da bi se time povećala dostupnost zdravstvenih usluga a liste čekanja svele na minimum. Kad je riječ o listama čekanja, UHP predlaže da se rokovi čekanja definiraju na ne duže od 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ministra Kujundžića UHP traži da uvede načelo osobne odgovornosti za sve one koji upravljaju SJZS-om, od ministra na niže, kad je riječ o lošim, ali i o dobrim odlukama. Nužno je spriječiti sivu ekonomiju, mito i korupciju u SJZS-u, ističe UHP, te predlaže uvođenje 'zdravstvenog USKOK-a'. 

O svim predmetima-pritužbama vezanim uz sukob interesa oboljelih i zdravstvenih djelatnika trebalo bi suditi "neprofesionalno više staleško javno neovisno tijelo npr. pri medicinskom fakultetu", smatra nadalje UHP, dok bi, ističe, sustav značajno pojeftinio kad bi se provela centralizacija upravljanja te objedinjenje vlasništva i nabave svih bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, UHP predlaže da se nakon pripreme nove reforme - promjene  zakona u SJZS-u, u slučaju prevelikog otpora interesnih lobija, u svibnju 2017. raspiše referendum.

"Mi u UHP-a nemamo ništa protiv privatnog zdravstva ali neka ga razvijaju njihovi vlasnici bez mogućnosti preusmjeravanja oboljelih i novca iz SJZS u privatni zdravstveni sektor", poručuje na koncu UHP ministru Kujundžiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo