BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA /

Članice Adele osudile slučaj ubojstva Mihaele Berak! Imale koju riječ i za osječkog ginekologa

Image
Foto: Canva/Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Adela zahtijeva sustavan pristup borbi protiv nasilja nad ženama – usvajanje nacionalne strategije i donošenje zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama te njihovu strogu provedbu

20.9.2024.
14:02
Canva/Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Na prvu godišnjicu ubojstva Mihaele Berak, koju je iz službenog pištolja usmrtio policajac Marko Smažil, članice Adele Maja Celing Celić i Sanja Kastratović su na konferenciji za novinare upozorile da se za nekoliko dana održava drugo ročište na suđenju Smažilu, koje je zatvoreno za javnost zbog navodnog intimnog odnosa žrtve i ubojice.

"Znači li to da će ubojstvo opravdati intimnim odnosom? Jer je bio ljubomoran, posesivan, jer se htio osvetiti? Ništa od ovoga ne može biti olakotna okolnost za ubojstvo žene, za femicid", poručila je Celing Čelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi ginekologa iz osječkog KBC-a Zlatka Topolovca, koji je uhićen zbog sumnji na bludne radnje i određen mu je istražni zatvor, Kastratović je podsjetila da vodstvo KBC-a nije pokrenulo nikakav postupak kojim bi se optuženog za silovanje udaljilo od žena, dok je Hrvatska liječnička komora obustavila disciplinski postupak protiv njega.

Sustav je profunkcionirao tek nakon "medijske buke". Kriminalistička obrada i izvanredni otkaz, koji mi nikada nismo tražile već samo da se ginekologa makne od žena, kao i hapšenje dogodilo se u četiri dana, ističe Kastratović, a tek tada KBC Osijek traži pokretanje disciplinskog postupka te ginekologu uručuje otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnice udruge su zatražile ostavke ravnatelja KBC-a, ministra zdravstva i odgovornih u Hrvatskoj liječničkoj komori te hitno usvajanje zakonskih odredbi koje bi ubuduće onemogućile takve slučajeve.

Image
SMRT U OSIJEKU /

Godinu dana od ubojstva Mihaele Berak: 'Skriva li bivši policajac cijelu istinu?'

Image
SMRT U OSIJEKU /

Godinu dana od ubojstva Mihaele Berak: 'Skriva li bivši policajac cijelu istinu?'

Traže izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Traže izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje bi obvezale ravnatelje zdravstvenih ustanova da privremeno suspendiraju osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela, uključujući kaznena djela protiv spolne slobode, najteža kaznena djela povezana s rodno uvjetovanim nasiljem i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Adela zahtijeva sustavan pristup borbi protiv nasilja nad ženama – usvajanje nacionalne strategije i donošenje zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama te njihovu strogu provedbu. Također i transparentnost u sudskim postupcima i javno objavljivanje presuda za nasilje nad ženama, uključujući slučajeve femicida.

Udruga se time priključila akciji članica Ženske mreže Hrvatske i ostalih ženskih udruga i inicijativa pod sloganom "Prestanite štititi silovatelje i nasilnike", koja se organizira u 15 hrvatskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su za nedjelju, 22. rujna, kada se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, najavile održavanje "Dugog ženskog marša", koji će krenuti u 10 sati s osječkog Trga Ante Starčevića.

POGLEDAJTE VIDEO: Nožem od 24 centimetra ubio Luku, na sud došao s krunicom. Njegov brat: 'Sve je tu anarhija'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo