Hoće li ministar izdržati? / Udari na državni proračun sa svih strana: Veće plaće traže prosvjetari, državni i javni službenici...

Marić traži da se pregovori iz medija vrate za stol

2.10.2019.
21:20
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić ovih dana trpi pritisak s raznih strana. Zaposlenici javnih i državnih službi traže veće plaće, i u tome uživaju punu podršku nadležnih ministara. 

S druge strane Markova trga, Marića pak proziva oporba. Tijekom rasprave o izvršenju proračuna u prvih pola godine poručili su mu da je mogao i morao bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovni sindikalisti za osam dana kreću u štrajk. Optužujući ministra Marića i kolegu mu Aladrovića da koče pregovore o povećanju plaća. Takve prozivke pogodile su i poslovično staloženog šefa financija.

"Ima jako puno stvari s kojima smo se borili i prošle i ove godine, ali svo ovo vrijeme mi smo pronalazili prostor za povećanje plaća. Mi u Ministarstvu financija zajedno u suradnji s drugim kočničarom i skretničarom, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. I sada dobivamo takve etikete za koje ja smatram da su krajnje nekorektne", požalio se ministar financija Zdravko Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim prosvjetara, veće plaće traže i radnici u zdravstvu, a resorni ministri im daju vjetar u leđa retorikom koja je više sindikalna, nego ministarska. Blaženka Divjak na društvenim mrežama najavljuje nastavak borbe, a ministar zdravstva Milan Kujundžić zaziva rebalans proračuna u u korist zdravstva.

Ministar rada Josip Aladrović razumije da svatko traži više novca za svoj resor, ali poziva na odgovornost kolega: "Mi svi moramo biti odgovorni i kretati se u razmjerima mogućeg".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić traži da se pregovori iz medija vrate za stol. Rebalans će se, kaže, dogoditi krajem godine, ali Kujundžiću poručuje da ne očekuje još novca. 

Rebalans će se dogoditi

Nabraja kako je Vlada 2017. za zdravstvo izdvojila milijardu i pol kuna, još 500 milijuna prošle godine, a ove će, izdvajanjem jedan posto iz zdravstvenog doprinosa dobiti više od milijardu i pol kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolegi Marić poručuje da začepi rupe u zdravstvu jer rashodi opet rastu.

I kao da pritisak s jedne strane Markovog trga nije dovoljan, Marić je na drugoj strani, u Saboru, morao braniti izvršenje proračuna u prvoj polovici godine. A tamo ga ni oporba nije štedjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake godine država sve više i više grabi u džepove građana, a da je kvaliteta javnih usluga od obrazovanja, zdravstva, pa dalje sve lošija i lošija. Imali su 130 milijardi kuna ove godine na raspolaganju, morali su ih utrošiti bolje", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov, a ministra nije štedio ni SDP-ov Gordan Maras:

"Plaće su povećane, ali kad gledate koji su iznosi povećanja plaća i mirovina, vidjet ćete da je to nedovoljno. Da je dovoljno, ljudi ne bi odlazili iz Hrvatske". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marićev izvještaj kaže da su proračunski prihodi u prvih šest mjeseci osam i pol posto veći nego prošle godine, uz rast realnog BDP-a od 3,1 posto.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo