'Učinit ćemo sve da Matea i Stanko ostanu s bebom'

Dok se mladi par iz koprivničkog kraja zajedno sa svojom bebom skrio uz pomoć jedne udruge, ministar zdravstva poziva ih da se vrate.

21.10.2011.
20:08
VOYO logo

"Nitko vam neće oduzeti dijete", poručio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović mladom koprivničkom paru, malodobnoj Matei V. (17) i Stanku Židovu (25), koji se već danima bore da im Centar za socijalnu skrb iz Koprivnice ne oduzme jednomjesečnog sinčića Dorijana.

Naime, nakon napisa u medijima o brojnim nepravilnostima u postupku, na koje su novinare upozorili mališanovi roditelji, ministar Milinović u četvrtak popodne u koprivnički CZSS poslao je inspekciju kako bi izvršila drugostupanjski nadzor cijelog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grešaka more

"Centar za socijalnu skrb nije poduzeo sve predradnje koje je zakonski trebao prije donošenja krajnje mjere oduzimanja djeteta", otkrio je Milinović prve nalaze inspekcije MZSS-a. Usto, tvrdi, pronađene su i nepravilnosti u radu samog Centra, pa im je po hitnom postupku oduzeta nadležnost nad slučajem mladog para.

"Njihov slučaj preuzet će Centar u Križevcima koji će učiniti sve da mlada obitelj ostane zajedno", istakao je Milinović. Dodao je i da razumije Mateu i Stanka koji su izgubili povjerenje u sustav te s djetetom otišli iz Koprivnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam ih da se vrate i odazovu pozivu inspekcije ministarstva i križevačkog Centra, a osobno jamčim da ćemo učiniti sve da ostanu zajedno", poručio je Milinović. Objasnio je i da po novom Zakonu o socijalnoj skrbi inspekcija MZSS-a, ako drugostupanjskim nadzorom postupka otkrije nove činjenice, ima pravo zaustaviti oduzimanje djeteta te novi nalaz predočiti sudu koji ga onda prihvaća u roku od 48 sati.

Na tajnoj lokaciji

Mladi je par jučer iz Koprivničkih Bregi, gdje su se nakon bijega u Slatinu skrasili kod Stankove sestre, otišao u siguran smještaj, koji im je osigurala jedna udruga. To su učinili na preporuku zagrebačkog odvjetnika Ive Jelavića, kojemu su dali punomoć, a on je najavio kakve će sve pravne korake poduzeti da bi spriječio daljnje državno nasilje nad Matejom, Stankom i njihovim jednomjesečnim sinom Dorijanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić ponudio je mladome paru gradski stan iz socijalnoga fonda na šest mjeseci.

Rekao je kako je načelniku PU koprivničko-križevačke Dragutinu Vurneku javio da je par smješten na sigurnu lokaciju na području Hrvatske te da nema namjeru predati dijete. Od načelnika je doznao da je potraga za parom, koju je bio zatražio Centar za socijalnu skrb – obustavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110210019006 arti-201110210227006 arti-201110180005006 arti-201110190020006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo