'Učinit ćemo sve da Jagodu ne vrate ocu silovatelju'

Ovo je tragedija koju svi zajedno moramo spriječiti. Mi namjeravamo poslati dijete natrag silovatelju! Što bi se još moralo dogoditi da sustav zaštiti djevojčicu i da joj konačno povjeruje?

8.2.2010.
10:26
VOYO logo

Slučaj zlostavljane djevojčice Jagode, koja bi uskoro trebala biti vraćena na skrb svom ocu zlostavljaču, šokirao je javnost. Nadležni centar za socijalnu skrb tražit će od Općinskog suda produženje smještaja kod udomitelja zbog "nedovoljne roditeljske kompetencije" i nada se da će ga sud uvažiti, te da djevojčica ipak neće biti vraćena ocu. Jedina je nada da sudac Općinskog suda, koji bude odlučivao o Jagodinom povratku u biološku obitelj, povjeruje Centru za socijalnu skrb i odobri nastavak smještaja u udomiteljsku obitelj, ali i da obitelji oduzme i drugo dijete, Jagodinog četverogodišnjeg brata Ivicu.

Podsjetimo, Jagodin iskaz (koja je u vrijeme zlostavljanja imala šest godina) sud je procijenio nedovoljno konzistentnim, pa je otac pravomoćno oslobođen optužbi, piše Jutarnji list. Otac sad traži skrbništvo i napominje da prima braniteljsku mirovinu u visini prosječne plaće, da je oslobođen svih optužbi i da želi "nastaviti brinuti o svojem djetetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002070106006"Ovo je tragedija koju svi zajedno moramo spriječiti. Mi namjeravamo poslati dijete natrag silovatelju! Što bi se još moralo dogoditi da sustav zaštiti djevojčicu i da joj konačno povjeruje? Što očekivati od prestrašenog i posramljenog šestogodišnjeg djeteta? Konzistentan, savršen iskaz?", ogorčeno je izjavila pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba psihologinja dr. Gordana Buljan-Flander ne želi komentirati konkretan slučaj s kojim nije dovoljno upoznata, no upozorava da se već godinama bori da se dječji iskaz uzme odmah, čim se dijete prvi put uputi stručnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protekom vremena i brojnim ispitivanjem djeteta dolazi do kontaminacije iskaza, odnosno dijete se ili još više zatvori ili dopunjava i dodaje detalje kako bi popunilo rupe u sjećanju. Stoga struka smatra da dijete treba za sud ispitati odmah, od strane stručnjaka educiranog za rađenje forenzičnog intervjua, koji neće postavljati sugestivna pitanja. Takav intervju treba obaviti u prisutnosti odvjetnika i državnog tužitelja, koji sjede iza dvosmjernog ogledala, i snimiti ga te koristiti na sudu", kaže dr. Buljan-Flander.

Ističe kako kod dječjeg iskaza treba imati na umu da je dijete posramljeno, da je zbunjeno, vezano za osjećaje prema zlostavljaču, kojeg, kad se radi o ocu, istovremeno i voli i mrzi, da zlostavljači najčešće prijete žrtvi te da je dijete često prestrašeno za vlastitu dobrobit ili dobrobit majke ili braće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imala sam slučajeva da se dijete otvori tek nakon nekoliko godina, kad stekne povjerenje u terapeuta i sigurnost u okolinu", izjavila je psihologinja za Jutarnji.

Jagoda je bila ispitivana u više navrata – vještačena je u bolnici u kojoj se otkrilo da je zlostavljana, u domu u kojem je boravila, u Poliklinici za zaštitu djece i, na kraju, kod sudskog vještaka. Svojoj dugogodišnjoj psihologinji otvorila se tek tri godine nakon odlaska od oca, kad je emocionalno ojačala i u sebi riješila konfuzne osjećaje prema mami i tati. Osim toga, iz pisma u kojem je otkrila zlostavljanje evidentno je da se izrazito boji za svojeg malog brata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tragično je da sustav više vjeruje zlostavljaču nego djetetu. Ono što je ova djevojčica napisala mora biti trenutni alarm svima!", poručuje pravobraniteljica Mila Jelavić. Ističe kako je sad ključno zadržati dijete podalje od oca zlostavljača i majke koja je zlostavljanje prikrivala te hitno provjeriti što se događa s bratom.

Na Facebooku je otvorena grupa 'Silovana djevojčica mora natrag ocu zlostavljaču', u koju se dosad učlanilo oko 3500 korisnika, koji, između ostalog, traže da se objavi identitet oca zlostavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo