UČENICA ZAGREBAČKE GIMNAZIJE SEDMI PUT IZLAZI NA POPRAVNI! / 'Migolji' se i izvlači zahvaljujući tatinim manevrima, a nije ni jedina

Image
Foto: Pixsell

Dvoje učenika koji još nisu položili ni popravne ispite, a jedno od njih sad je na onaj iz povijesti trebalo izaći sedmi put ipak će kad ih polože moći upisati idući razred.

12.2.2019.
8:11
Pixsell
VOYO logo

Iako je i drugo polugodište već odavno počelo, dvoje zagrebačkih učenika još nije položilo popravne ispite od prošle godine. No, ne moraju žuriti. Jer kad god ih polože, mogu upisati idući razred iako trenutačno ne idu na nastavu. Proizlazi to iz tumačenja Ministarstva znanosti i obrazovanja iz kojeg poručuju kako ne postoje zakonske prepreke da učenik upiše viši razred ako je stekao uvjete za njegovo pohađanje.

Jedna od njih prošli je tjedan, pak, trebala izaći na popravni ispit iz povijesti. I to sedmi put! No, ispit je, pišu 24sata, "odgođen". Ovaj put, kaže njezin profesor Josip Tičić, jer je otac učenice, tvrdeći da je sve naučila, tražio da Tičić ne bude u komisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S NASTAVE IZOSTALA 700 SATI, PALA TRI PREDMETA, ALI IZBJEGAVA PAD RAZREDA: /

Tko je spašava? Snalažljivi roditelji

Image
S NASTAVE IZOSTALA 700 SATI, PALA TRI PREDMETA, ALI IZBJEGAVA PAD RAZREDA: /

Tko je spašava? Snalažljivi roditelji

Pojašnjenja Ministarstva

Razloge i način polaganja ispita, navode u Ministarstvu, određuje statut škole, a u ono što se događa u Gornjogradskoj gimnaziji ne mogu ulaziti jer je u tijeku inspekcijski nadzor. Tvrde pritom da je škola dužna učeniku osigurati pristupanje popravnom ili predmetnom ispitu ako ima opravdan razlog da mu nije pristupio, no ne pojašnjavaju kako je moguće da razred upišu oni koji nisu odslušali cijelo jedno polugodište. Na pitanje kako će nadoknaditi gradivo ipak dodaju: "Učenici o kojima je riječ nadoknađuju gradivo koje nisu slušali, a za isto škola može organizirati i dopunsku nastavu".

Iako u Zakonu stoji da se učeniku utvrđuje negativan uspjeh ako u propisanim rokovima nije položio popravni ispit i da takav učenik ponavlja razred, iz ministarstva su nam pojasnili da se "rokovi koji su zakonom ili drugim propisom regulirani odnose na redovito stanje, rad i postupanje školskih ustanova". Tko i kad utvrđuje da je riječ o izvanrednoj situaciji iz Ministarstva ne pojašnjavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisali ga u kategoriju 'bez odjeljenja'

Drugi sporni učenik je onaj iz Treće ekonomske škole zbog kojeg je prosvjetna inspekcija nekoliko puta poništavala ispite. Neke od njih, pišu 24sata, i zato jer na ispitima nije pisao datum niti mu je profesorica ostavila prostor da napiše svoje ime i prezime.

Budući da Treća ekonomska škola nije znala u koji razred da ga upiše, iz izvora bliskih Ministarstvu doznaje se da ga u dokumentima vode u kategoriji "bez odjeljenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo