TRENUTNO STANJE / U zraku i dalje povećane razine formaldehida, nastava u Osijeku odgođena, i dalje gori podzemni požar

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nadražujući plin formaldehid može izazvati kratkotrajne respiratorne probleme, a kod duže izloženosti postoji veća opasnost. Početkom tjedna očekuju se analize hrane, a do tad vrijede preporuke da se voće i povrće pere i guli.

8.10.2023.
12:54
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije iznio je najnovije informacije vezane za stanje u Osijeku oko požara u tvrtki Drava International.

Vatrogasni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Zoran Pakšeca naveo je da je požar pod kontrolom. "Gori podzemni požar, oko njega je hladna fronta. Na terenu su 12 vatrogasaca s četiri vozila i robotom Civilne zaštite", istaknuo je Pakšec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, potvrdila je da i dalje postoji zagađenje zraka: "Stalna su mjerenje kvalitete zraka, povećan je broj spojeva u zraku u Osijeku i to formaldehida. To je otrovni nadražujući plin koji brzo hlapi i koji može izazvati kratkotrajne respiratorne probleme. Postoji opasnost pri dužnoj izloženosti".

Image
'ZVONKO, ZVONKO!' /

'Ne damo našeg gazdu!' Radnici Drava International prosvjeduju. Vlasnik u suzama: 'Ne znam zašto mi se podmeće'

Image
'ZVONKO, ZVONKO!' /

'Ne damo našeg gazdu!' Radnici Drava International prosvjeduju. Vlasnik u suzama: 'Ne znam zašto mi se podmeće'

Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu potvrdila je da su uzeti uzorci hrane i poslani na analizu čiji se rezultatu očekuju početkom tjedna jer su poslani na analizu u inozemstvo. "Za je sada preporuka da se voće i povrće pere i guli, a životinje da se ne hrane usjevima s dimom izloženih polja". navela je Sokolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela obrazovanje i mladež županije navela je da zbog prevencije neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Osijeku, kao i u osnovnim školama u mjestima Čepin, Vladislavci, Vuka, Antunovo, Ernestinovo te Laslovo.

"U školama će biti organizirana dežurstva za učenike koji ne mogu biti sami kod kuće", istaknula je Glavaš Kul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Vulin, načelnik osječkog stožera Civilne zaštite naveo je da nastave u osječkim školama neće biti, ali će se osigurati dežurstva. Vrtići u Osijeku će raditi normalno, ali je napomenuo da tko ne mora, da ne vodi djecu u vrtiće- "Preporuka je da se aktivnosti na otvorenom ne održavaju. Zrak u Osijeku je bolji nego jučer, kvaliteta je umjerena i prihvatljiva. Najavljen je sjeverac koji bi trebao dim nositi od Osijeka. Potreba oprez na području Brijesa u susjedstvu požarišta. Preporuka stanovnicima tog dijela grada da ne idu van i da zatvore prozore", istaknuo je Vulin.

POGLEDAJTE VIDEO Vlasnik 'Drave' Zvonko Bede u intervjuu za RTL: 'Tužit ću župana. Pola tone nelegalnog otpada? To su lupetanja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo