ADVENT U HRVATSKOJ /

U Zagrebu već počelo ukrašavanje: istražili smo koliko se troši na božićno ruho u cijeloj zemlji

Na Stradun stiže zabrana tradicionalnog adventa. S druge strane Zagreb se sprema za još luksuznije blagdane

5.11.2016.
19:16
VOYO logo

Prve kuglice već su obješene, ali Dubrovnik će ovog adventa izgledati siromašnije nego prije jer za adventske kućice i šator na Stradunu nema mjesta. Zbog zabrane iz Ministarstva kulture dubrovački gradonačelnik odlučio je otkazati cijeli Zimski festival. 

Image
dubrovački grinčevi /

Nakon zabrane postavljanja ugostiteljskih kućica na Stradunu, Vlahušić otkazao Zimski festival

Image
dubrovački grinčevi /

Nakon zabrane postavljanja ugostiteljskih kućica na Stradunu, Vlahušić otkazao Zimski festival

"Ne možete istrgnuti 90 posto iz korica jedne knjige i onda kad ostane samo naslov reći da je to isto. Meda imate u bilo kojem trgovačkom centru, onih rasvjetnih tijela imate bilo gdje, ali ono što nemate je osmijeh ljudi koji se vesele na Stradunu", izjavio je Andro Vlahušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik zbog toga možda neće puno potrošiti na advent, ali hoće Zagreb. Adventsko veselje u glavnom gradu stajat će 5,5 milijuna kuna. Split će za blagdansku atmosferu izdvojiti 1,5 milijuna kuna. Osijek 900 tisuća, a Šibenik će se zadržati oko 700 tisuća kuna. Rijeka će ukrase, festivale i novogodišnju noć platiti 640 tisuća kuna.

Zagreb kao prošlogodišnja najbolja europska destinacija u obranu naslova krenuo je već danas postavljanjem prvih lampica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog Adventa u Zagrebu je deset novih adevntskih lokacija. Tunel Grič obojat će 3D instalacije. Oktogonom šetati manekenke u kreacijama domaćih dizajnera, a delicije će pripremati najpoznatiji hrvatski kuhari.

Na osječkoj tvrđi - lunapark, festival čokolade i Božićni bazar s autohtonim proizvodima. "Prostor trga popunit ćemo sa jednim festivalom božićnih drvaca, što je novitet osječkog adventa" , rekao je Ivan Kristijan Majić, organizator Adventa u Osijeku.

Osječani za advent očekuju 80 tisuća posjetitelja, a Riječani da će napuniti sve hotele i restorane. "Stotinjak različitih zabavnih, glazbenih, gastronomskih i drugih programa. Tu je naravno i neizostavno riječko klizalište na samoj morskoj obali - Morska pahuljica, čija je montaža već započela", rekla je voditeljica kabineta riječkog gradonačelnika Doris Šajn

Pripreme počinju i u Šibeniku. Svoj treći advent pretvorit će u ekološki osviješten festival. "Neće biti onih klasičnih noževa, tanjurića i čaša od plastike nego će sve biti od materijala koji se može reciklirati odnosno koji u konačnici može nestati. I naravno da je novost i puno bogatiji scenski dio priče", objasnio je gradonačelnik Željko Burić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tri tjedna zasjat će i splitska riva. "Većina kućica će biti na splitskoj rivi, ostatak će biti na Prokurativama, na pjaci i Voćnom trgu. Na taj način će svi gradski trgovi biti oživljeni. Program će biti na svim trgovima, zanimljiv i drugačiji", rekla je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita. 

U svakom gradu Hrvatske Advent službeno započinje paljenjem prve adventske svijeće u nedjelju 27. studenog.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo