Zločinci su tu među nama / U Zagrebu protiv nasilja nad ženama: 'Nema isprike što je netko ljubomoran, dobar susjed, branitelj, župan!'

U Hrvatskoj već u prvih 40 dana 2022. godine imamo tri ubijene žene, tri zatočene, nekoliko pokušaja ubojstva. Prošle godine ubijeno je 14 žena!

13.2.2022.
18:45
VOYO logo

Milijardu žena u ovom trenutku u svijetu je zlostavljano, a Hrvatska nije iznimka, upozorile su ženske udruge danas u centru Zagreba. Istaknule su da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja. 

Pridružile su se time globalnoj akciji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", a upozoravaju na to da su kazne za počinitelje i dalje blage. Iznijele su i poraznu statistiku: u prošloj godini ubijeno je 14 žena, a u gotovo svim zločinima ubojica je njima bliska muška osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska zastupnica iz Nove ljevice Rada Borić kazala je: "Poruka je da nema isprike za nasilje, da je netko dobar susjed ili da je netko ljubomoran ili da je netko branitelj ili da je netko župan."

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je rekla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već u prvih 40 dana imamo tri ubijene žene, tri zatočene žene i nekoliko pokušaja ubojstva i prijetnja oružjem. Trebamo 365 dana baviti se institucionalno i medijski, osvještavati ovaj društveno javni problem koji neke žele staviti u sferu privatnog života i četiri zida."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo