on je u bijegu / U Zagrebu izgorjela kuća kamatara koji je svojim žrtvama oteo gotovo 30 milijuna kuna

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Čalušić je uhićen u siječnju 2013. godine, nakon što je osumnjičen da je izdavao lihvarske kredite, no presuda mu je izrečena tek u siječnju ove godine

2.11.2017.
10:28
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je u srijedu izgorjela kuća drvena kuća u kojoj je bio prijavljen Miro Čalušić, 39-godišnji vlasnik lanca mjenjačnica, koji je nedavno osuđen zbog kamatarenja, piše Net.hr. 

Čalušić je od srpnja ove godine u bijegu nakon što je nepravomoćno kažnjen sa šest godina i tri mjeseca zatvora, nakon čega mu je određen istražni zatvor, no on se dao u bijeg i otad nije poznata njegova lokacija, iako se sumnja kako se skriva u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čalušić je uhićen u siječnju 2013. godine, nakon što je osumnjičen da je izdavao lihvarske kredite, no presuda mu je izrečena tek u siječnju ove godine. 

Sud ga je proglasio krivim za oštećivanje 20 građana, kojima je uzeo gotovo 30 milijuna kuna u novcu i nekretninama, i to na račun nesrazmjerno visokih kamata koje njegovi 'klijenti' nikako nisu mogli vratiti. Ako presuda postane pravomoćna, Čalušić će morati vratiti čak 27,8 milijuna ilegalne zarade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U biznis s lihvarskim kreditima Čalušić je, prema presudi, ušao još 2007. godine, te je punih šest godina izvlačio novac od svojih žrtava koje su sa svakim novim dogovorom s njim padale u sve dublje financijske probleme. Tijekom procesa nagovarao je žrtve da mijenjaju iskaze, pa je i zbog toga neko vrijeme bio iza rešetaka.

Svjedoci su pak potvrdili kako unatoč prijetnjama nikad nisu dobili iznos zajma koji je bio naveden u ugovoru s Čalušićem, a kako bi osigurao povrat, upisivao se na njihove nekretnine koje su imale višestruko veću vrijednost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prema službenom policijskom izvješću nakon požara, kojeg su brzom intervencijom ugasili zagrebački vatrogasci, očevid će biti obavljen tek kada se utvrdi vlasnik kuće u Bjelolasičkoj.

Oko kuće u Bjelolasičkoj ulici 5 još je uvijek u tijeku sudski spor. Nakon što je vlasnica preminula, njezini nasljednici su se morali suočiti s Čalušićem koji im je predočio ugovor prema kojem je žena prodala kuću upravo njemu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Net.hr doznaje kako Čalušić nikad nije boravio u Bjelolasičkoj ulici, već je od nedavno u toj kući boravila obitelj koju je on ondje uselio. 

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo