U ZAGREBU ČAK 853 NOVOZARAŽENE OSOBE: / Od utorka se uvodi novost u testiranjima, a mjere se produljuju za mjesec dana

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U posljednja su 24 sata na 1918 testova zabilježene 853 pozitivne osobe, zbog čega se od utorka uvode antigenski testovi i produljuju epidemiološke mjere do 30. studenoga

30.10.2020.
11:26
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je da su u posljednja 24 sata zabilježena 853 nova slučaja zaraze koronavirusom. Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Sandra Šikić, izvijestila je da je obavljeno 1918 testiranja.

"Uspješno je obrađeno 630 osoba. Samoizolacija je izrečena za 986 osoba. Petero je pozitivnih u domovima za starije. U srednjim školama 23 učenika su pozitivna, a 468 učenika dobilo je mjeru samoizolacije. Zahvaljujemo liječnicima obiteljske medicine što su se uključili. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima savladati epidemiju", poručila je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stižu antigenski testovi

Zbog porasta broja novozaraženih, ali i zagušenosti na testiranjima, od utorka će se primjenjivati nove metode.

"U ovom trenu nalazimo se u poziciji da su postojeći kapaciteti premašili i tehničke i ljudske potencijale. 'Štampar' testira četiri puta više nego što je moguće. Trenutačno imamo više od tisuću testova... Od utorka ćemo prijeći na kombinaciju testiranja PCR testovima i antigenskim brzim testovima. Antigenski testovi su jedino rješenje kada je tako veliki broj, jer 48 ili 72 sata čekanja dovode u pitanje vrijednost tog testa. Nalazimo se na prekretnici i činimo sve da testiranje bude što dostupnije. U dva dana smo uzeli 580 uzoraka, podižemo normativ, ali sad se odlučujemo na potpuno drugi koncept. Ljudi u zdravstvenom sustavu su iscrpljeni i jednostavno su neprihvatljive scene kojima svjedočimo, poput masovnog okupljanja bez zaštite. Zbog toga će antigenski testovi biti za bolesnike sa simptomima", poručio je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produljene epidemiološke mjere

Osim toga, produljeno je i trajanje postojećih epidemioloških mjera u Zagrebu do 30. studenoga. One uključuju obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra; obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra; na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obvezno pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć, s obzirom na kapacitete ZET-a; pojačan nadzor neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu i kontrolu provođenja epidemioloških mjera na društvenim okupljanjima, odnosno u ugostiteljskim objektima od organizatora društvenih okupljanja i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo