U zagrebački KBC / Napokon! Stigao najmoderniji lijek za leukemiju, besplatan je i dostupan svim pacijentima

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kymriah je samo jedan od najsuvremenijih lijekova koji je HZZO nedavno uvrstio na listu

17.10.2019.
11:01
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Revolucionarna genska terapija za akutnu limfoblastičnu leukemiju, originalnog imena Kymriah, od sada će besplatno biti dostupna pacijentima u Hrvatskoj. Kymriah je samo jedan od najsuvremenijih lijekova koji je HZZO nedavno uvrstio na listu, 
a KBC Zagreb bit će jedina bolnica u regiji u kojoj će se lijek davati, pišu 24 sata.

Stoga se očekuje dolazak pacijenata iz okolnih zemalja kojima će terapiju plaćati tamošnja osiguranja. Pravo na lijek imat će pacijenti iz cijele Hrvatske, a na terapiju će ih upućivati njihovi hematolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo liječenje je vrlo specifično, i primjenjuje se kod akutne limfoblastične leukemije, iako ni tu nisu svi pacijenti kandidati. Terapija je namijenjena onima kojima nisu pomogle najmanje dvije linije drugih terapija, a pritom su mlađi od 25 godina. Druga indikacija za primjenu ovog lijeka je najčešća vrsta Non-Hodgkinovog limfoma, 
takozvani B-velikostanični limfom. Predviđeni godišnji broj pacijenata koji se liječiti lijekom Kymriah je njih dvadeset s B-velikostaničnim limfomom i još pet s akutnom limfoblastičnom leukemijom. Očekivano je da će terapija pomoći trećini tih pacijenata", rekao je za 24 sata Prof.dr. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Lijek se primjenjuje jednokratno, no pacijent u bolnici mora biti najmanje dva tjedna zbog mogućih teških nuspojava koje mogu biti i po život opasne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak ističe da je iznimno sretan što je lijek uvršten na listu jer je riječ o najnovijoj tehnologiji kojom pratimo i najrazvijenije zemlje, a za očekivati je da će se ova metoda liječenja s vremenom proširitii na duge tumore. Novost na listi je i lijek generičkog imena ibrutinib, namijenjen pacijentima oboljelima od kronične limfocitne leukemije.

"Dosadašnja alternativa je bila kemoterapija. Ibrutinib je najučinkovitije liječenje do sada. Nije namijenjeno mladima kod kojih standardno liječenje daje rezultate, a svima ostalim jest", kaže dodajući da niti ova terapija nije bez nuspojava, pa može prouzročiti probleme krvarenja, ili kod onih koji imaju poremećaj srčanog ritma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još lijekova uvršteno na listu

Osim ovih spomenutih lijekova, HZZO je na listu uvrstio i semaglutid za liječenje dijabetesa, teduglutid za liječenje sindroma kratkog crijeva, abemaciklib za rak dojke,
risankizumab za liječenje psorijaze, ataluren za Duchennovu mišićnu distrofiju i riluzol za liječenje  amiotrofične lateralne skleroze.

Odlične vijesti stižu i za oboljele od raka pluća, jer je HZZO omogućio da sada svi pacijenti s tom bolesti dobiju imunoterapiju. Predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, akademik Miroslav Samaržija, kaže da rijetke zemlje u svijetu to imaju na raspolaganju. Riječ je, kaže predstojnik, o lijekovima koji na specifičan način stimuliraju vlastite limfocite pacijenta da ubijaju tumorske stanice. Na listi je po novom i najnovija generacija pametnog lijeka brigatiniba, također namijenjenom za karcinom pluća. Akademik Samaržija kaže da je kod pametnih lijekova specifično da tumor nakon nekog vremena na njih postane otporan, pa svaka nova generacija lijeka znači i da se doskočilo toj rezistentnosti te da se kod pacijenata tumor može i posve povući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti će po novom neke skupe lijekove, umjesto da ih podižu u bolnici, sada moći dobiti propisivanjem na recept HZZO-a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i podizanjem u
najbližoj ljekarni prema mjestu stanovanja, bez potrebe za dodatnim putovanjima u bolnice samo radi podizanja lijeka. To su lijekovi za liječenje 1. linije multiple skleroze, 
zatim lijek somatropin za liječenje deficita hormona rasta i Turnerovog sindroma te dio bioloških lijekova za liječenje reumatoloških bolesnika, psorijaze i upalnih bolesti crijeva, pišu 24 sata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo