U Zagreb smo došli učiti, a ne ležati na pločniku u krvi

27.3.2012.
11:31
VOYO logo

Udruga studenata grada Splita, krovna organizacija koja okuplja splitske studente na Sveučilištu u Zagrebu, uputila je priopćenje medijima u kojem komentira slučajeve napada na dalmatinske studente u Zagrebu. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Etiketirani kao neprijatelji

"U ovom se konkretnom slučaju radi o situaciji u kojoj su napadnuti studenti prolaznici, koji ni na koji način direktno nisu bili povezani s glavnim, odnosno navijačko-rivalskim povodom napada. Njihova se "krivica" nalazila u govorenju "pogrešnim" naglaskom, pa su sukladno tome i etiketirani kao "neprijatelji" – mada nisu posjedovali niti provocirali za takvu "etiketu" potrebnom ikonografijom, što nas dovodi do situacije u kojoj se postavlja pitanje po kojim se kriterijima običan građanin može osjećati sigurnim i zaštićenim u glavnome gradu vlastite domovine. Nažalost, takvi su slučajevi dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost – bilo ih je prije, a na nesreću bit će ih i još – no, dokle je potrebno ići da bi se mogla podvući crta i stati na kraj stradanjima onih nedužnih, koji su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi "neprijatelja" i "rivala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Borimo se protiv medijski nametnutog antagonizma'

Dalmatinski, a tako i splitski studenti nemaju drugu domovinu doli Republiku Hrvatsku niti drugi glavni grad osim Zagreba – u koji su samoinicijativno i iskreno došli kako bi akademski i iskustveno napredovali, te na taj način oplemenili ovu našu četiri-milijunsku zajednicu, koja je premala da bi si dozvolila dodatne interne podjele i cijepanja na regionalnoj razini po modelu "tko nije s nama, taj je protiv nas". Sjetimo se samo žara zajedništva kada zajedno gledamo nogometnu reprezentaciju i kada više nije važno tko je s juga, tko sa sjevera, a tko s istoka – tada su nam misli usmjerene samo u jednom smjeru jer smo tek tada svjesni da smo jedno i da pod našim grudima u istome taktu kuca isto obojeno srce.

Udruga studenata grada Splita uvijek će se boriti za postupno smanjivanje i konačno nestajanje medijski nametnutog antagonizma između sjevera i juga, koji posljedično dovodi do situacije u kojoj se južnjak ne bi trebao osjećati sigurnim na sjeveru i obrnuto. Kao prilog spomenutoj tvrdnji navest ćemo primjer iz vlastitog višegodišnjeg djelovanja u Zagrebu koje je prožeto međusobnom suradnjom s preko 20 studentskih zavičajnih udruga iz cijele Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, koje su sebi za cilj stavile rad u službi studenata i akademskog društva uz naglašavanje zajedništva i kolektivnog identiteta, koji je – prema našem zajedničkomu mišljenju – presnažan i prevažan da bi se pred njim zatvarale oči i dopustilo da ga se bezdušno lomi – a to je upravo to do čega prije spomenuti nametnuti antagonizam i dovodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jedni bez drugih ne možemo'

Stoga apeliramo na sve – od službenih institucija, preko medija, pa sve do svakog pojedinca ponaosob – da se zajedno uključimo, podignemo svjesnost i konačno shvatimo da smo navezani jedni na druge, te da jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo. Ako smo toliko puta mogli biti složni, zašto si sada dopuštamo da među nama nepotrebno raste sjeme mržnje koje nas kao zajednicu razara? Zapitajmo se svi individualno da li je u ovoj našoj površinski maloj državi dovoljno da "pogrešan govor" trajno obilježi jedan mladi život, koji se s najboljom namjerom i bez fige u džepu došao razvijati tamo gdje je smatrao da je to najbolje po njega?

Društvo mora uložiti sve napore u rješavanje ovog problema

Zaključno, Udruga studenata grada Splita – zajedno s ostalim studentskim organizacijama koje su supotpisnice ovoga priopćenja – najstrože osuđuje ovaj i sve slične događaje koje rezultiraju bilo kakvim nasiljem, a poglavito onim koje je usmjereno na one koji se etiketiraju "neprijateljima" isključivo zbog porijekla. Smatramo kako je tragično da naši roditelji čitajući novinske članke dobivaju dojam kako su njihova djeca – mi studenti – svakodnevno u direktnoj opasnosti od toga da bivaju napadnuti i ozlijeđeni, jer je netko prema svojim vlastitim "kriterijima" i "nahođenjima" tako u tome trenutku odlučio. Upravo iz navedenih razloga i činjenice da svakodnevno svjedočimo situacijama u kojima su žrtve naši prijatelji i poznanici – koji unatoč posljedicama koje pretrpe, ne dobivaju medijski prostor, pa se za njih niti ne zna – zahtijevamo od društva u cjelini da se osvijesti i sve sile uloži u rješavanje ovog gorućeg problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo