veliki sigurnosni pothvat / U Zagreb po prvi puta dolazi Macron: Prvo će posjetiti Milanovića, a zatim otići na potpisivanje ugovora kod Plenkovića

Iz Vlade kažu da je Macron izrazio da želi odati počast žrtvama Domovinskog rata pa će to učiniti u Zagrebu na Spomeniku domovini

22.11.2021.
19:25
VOYO logo

U srijedu, na poziv premijera Plenkovića, u Zagreb dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prvi je to posjet francuskog predsjednika od hrvatske neovisnosti, a središnji je događaj potpisivanje ugovora o nabavci francuskih borbenih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Velika nova igra /

Macron u Hrvatskoj u srijedu, RTL Danas od Plenkovićevog šefa ureda doznaje - nije riječ samo o avionima Rafale

Image
Velika nova igra /

Macron u Hrvatskoj u srijedu, RTL Danas od Plenkovićevog šefa ureda doznaje - nije riječ samo o avionima Rafale

Kako će izgledati Macronov boravak u Zagrebu?

Nakon što francuski predsjednik prespava sa srijede na četvrtak, iako je formalni domaćin ovog posjeta Vlada Republike Hrvatske i premijer Plenković, Macron će najprije na Pantovčak gdje će ga, uz državne počasti, primiti predsjednik Zoran Milanović.

Iz Vlade kažu da je Macron izrazio da želi odati počast žrtvama Domovinskog rata pa će to učiniti u Zagrebu na Spomeniku domovini. Nakon čega će onda doći u Banske dvore na centralni dio sastanka gdje će se potpisati dva ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prisustvu premijera Plenkovića i Macrona, ministri obrane potpisat će ugovor za nabavku 12 borbenih aviona marke Rafale 990 milijuna eura, a drugi ugovor je strateški sporazum između dvije države, novo i produbljeno partnerstvo koje će obuhvatiti čitav niz aspekata, od gospodarskih i ekonomskih pa sve do administrativnih i znanstvenih. 

Jedna i druga država očekuju određene pogodnosti i prednosti. Tako Hrvatska očekuje francusku pomoć u politikama Europske unije i ulasku u Schengen. Dok će Hrvatska Francuskoj postati privilegirani partner za pitanja jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika sigurnosna operacija 

Koliki je stupanj sigurnosti u pitanju potvrđuje činjenica da se ne otkriva trenutak kada će Manuel Macron doći u Hrvatsku. Znamo da će to biti u srijedu kasnije popodne ili navečer, ali točan trenutak ne znamo, ali ni gdje će ostati u Zagrebu. Iz Vlade kažu da je hrvatska policija spremna za njegov dolazak. 

Posjet će završiti neformalnim ručkom koji će se održati u četvrtak na kojem će biti stotinjak gospodarstvenika i kulturnjaka koje je život na ovaj ili onaj način povezivao s Francuskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih će biti trener svih trenera i kovač hrvatske bronce u Francuskoj Ćiro Blažević, olimpijac Josip Skoblar i dubrovačka šansonijerka Tereza Kesovija.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo