bakterija legionele / U zadarskoj bolnici otkrivena zarazna bakterija u vodi: 'Nisu obavijestili pacijente, čak ni zaposlenike'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Pismo je navodno napisao netko od zaposlenika bolnice, a u njemu stoji: 'Djelatnici, a kamoli pacijenti, ne znaju za legionelu'

9.11.2017.
13:41
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Na adresu redakcije Jutarnjeg lista stiglo je zabrinjavajuće anonimno pismo u kojem se upozorava da je u vodovodnom sustavu Opće bolnice Zadar, još od 2008. godine, leglo bakterija legionele koje prijeti pacijentima i zaposlenicima, a oni za to niti ne znaju.

Pismo je navodno napisao netko od zaposlenika bolnice, a u njemu stoji: "djelatnici, a kamoli pacijenti, ne znaju za legionelu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se navodi kako svi oni piju zagađenu vodu, a da bolnica nije učinila ništa po tom pitanju, tj omogućila čistu vodu, niti obavijestila zaposlenike. Sanitarna inspekcija je nakon nekoliko provjera u svim uzorcima našla opasnu bakteriju, i to svaku put u većoj količini.

Kako bi se došlo do točnih informacija, novinari Jutarnjeg lista, upitali su ravnatelja dr. Željka Čulinu, je li ta tvrdnja točna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provodimo redovite kontrole vode u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, a prije dva tjedna na tim su se nalazima pojavile indikacije da se u maloj količini pojavila bakterija legionela. Odmah smo kontaktirali nadležne službe i sanitarnu inspekciju koja je nadležna za ovakvu vrstu problema.

"Uložili smo 600 tisuća kuna u sanaciju bolničkog vodenog sustava kako bi se zaustavilo moguće daljnje širenje i opasnost. Dobili smo stroge upute Sanitarne inspekcije, po kojima postupamo i sve je pod kontrolom", rekao je Čulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz bolnice napominju da straha od zaraze nema i da do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze ni infekcije.

Inače, bakterija legionela uzrokuje težak oblik upale pluća. Mnogi ljudi koji su izloženi bateriji nikad ne obole, a kod nekih bolest prođe s mali simptomima, piše Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo