U VREMENU ŠKOLE NA DALJINU NEKA DJECA POSEBNO PATE: / Majka blizanaca: ‘Ne stignete ni skuhati kako treba, ništa ne stignete’

Image
Foto: HRT

Škola na daljinu nije jednostavna ni za koga, a posebno za djecu s poteškoćama u razvoju

5.5.2020.
18:24
HRT
VOYO logo

U vremenu pandemije koronavirusa ni za koga škola na daljinu nije jednostavna. Posebno je teška za djecu s poteškoćama u razvoju budući da su reducirani kontakti s pomoćnicima u nastavi, pa roditelji osjećaju da je sav teret školskih obveza na njihovim leđima. Uskladiti virtualnu školu s fizikalnim terapijama zahtjevan je zadatak, piše HRT koji je posjetio 17-godišnje blizance, Filipa s ADHD-om i Marka s cerebralnom paralizom.

"Teško mi je raditi preko interneta", kaže Marko Matanović za HRT-ov Regionalni dnevnik te priznaje da mu je najteži predmet informatika. Na pitanje koliko mu mama pomogne, kaže uz osmijeh: "Manje ona zna nego ja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAVNATELJI LJUTI ZBOG MJERA U ŠKOLI: /

'Ovo nije prijedlog za ulazak u škole nego u Černobil'

Image
RAVNATELJI LJUTI ZBOG MJERA U ŠKOLI: /

'Ovo nije prijedlog za ulazak u škole nego u Černobil'

Previše posla za majku

Dan im počinje prije 8, nakon doručka vrijeme je za školske obveze. "Najveći problem je vrijeme. Izgubite puno vremena dok pokušavate riješiti zadatak. Bez obzira na prilagođen program, puno je tu sjedenja, a Marko primjerice ne bi trebao ni sjediti u ovim kolicima koja mu nisu ni adekvatna", kaže majka Jasminka Matanović.

Iako su u komunikaciji s pomoćnicima u nastavi i školom s pomoću internetskog kanala, teret obrazovanja trenutačno je na majci. "Ne stignete ni vježbati, ne stignete ni skuhati kako treba, ništa ne stignete", kaže Jasminka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav se mora brinuti o najranjivijima

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je za HRT kako se sustav mora brinuti o najranjivijima. "Potrebno je razviti sustav koji će im pružiti ne samo fiktivno, već i prava prava da znaju da netko o njima brine", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Rijeka se s okolnostima koje je donijela pandemija bori višim socijalnim cenzusom, a, među ostalim, s volonterima su organizirali dostavu hrane i lijekova potrebitima. "Prvenstveno i osnovno gdje se ljudi moraju javiti je Centar za socijalnu skrb. Normalno da se oni mogu javiti i kod nas da vide što mogu ostvariti u sklopu našeg socijalnog programa", kaže Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Rijeka. U ovoj situaciji to se uglavnom obavlja telefonom ili putem e-pošte.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo