prvi dan / U Strašniku predani prvi zahtjevi za obnovu Banovine nakon potresa. Kakvi su dojmovi stanovnika?

Uvedeni su i mobilni uredi

20.2.2021.
18:40
VOYO logo

Gotovo dva mjeseca od potresa u Petrinji, država je počela zaprimati zahtjeve za obnovu porušenih objekata. Uvedeni su i mobilni uredi. Začudo, sve je brzo i jednostavno, a od riječi koje nitko ne voli čuti - "nedostaje vam još jedan papir" trebali bi se, barem na Banovini - konačno oprostiti.

Još uvijek sa strepnjom Milan opisuje kako je to u Strašniku izgledalo na dan potresa.

"Dimnjaci krov, evo tu su ostaci od dimnjaka, kao što vidite tu su ostaci od dimnjaka, crjepovi popucali, zidovi, stepenice... po mome ima dosta štete", rekao je Milan Knežić, Strašnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRAĐANI SE ŽALE /

Pogledajte koju šumu dokumenata treba priložiti da bi podnijeli zahtjev za obnovu stana ili kuće!

Image
GRAĐANI SE ŽALE /

Pogledajte koju šumu dokumenata treba priložiti da bi podnijeli zahtjev za obnovu stana ili kuće!


I zato je po dobrom starom običaju prikupio sve papire. Jer štetu treba prijaviti.

"Izvadak iz zemljišne knjige, to je sve što mi imamo u selu, ovo je suglasnost kad se krene ako se bude rušilo", bojašnjava Knežić. Dokumente je odnio u mobilni ured za prijavu štete, koji je upravo stigao u njegovo selo. No sve je bilo gotovo u par minuta.

Na upit jesu li mu svi ovi papiri, odgovora: "Nisu ne, samo OIB i osobna. Sve je vrlo jednostavno"- Iako možda ne izgleda tako - sve je konačno digitalizirano. Građani ispune obrazac - ostalo prikuplja država.


"Ministarstvo sve ostale podatke koji su potrebni, znači vlasnički listovi, podatke iz katastra, suvlasnike, rodne listove i sve ono što je ministarstvu potrebno za obavljanje toga procesa, oni će to dobiti povezivanje kroz državni sustav, a ne više da traže od građana, kao što je to inače bila praksa", kaže državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoij digitalnog društva Bernard Gršić.

Očekuje se da će ovim putem, te preko ureda za obnovi ili online prijaviti oko 35 tisuća objekata, samo danas ih je zaprimljeno više od stotinu. Tako je, čini se, potres ubrzao digitalizaciju, no brojne je druge stvari u Petrinji usporio, pa i zaustavio.

U kontejnerskom naselju, pred tjedan dana predanom u ruke grada, trebalo je već biti 57 obitelji, no rijetki koje smo ondje zatekli kažu manje ih je od deset. Pred kamere ne žele, a nadaju se da uskoro stiže i ostatak njihovih sugrađana.
Neki se kontejneri, doduše, još spajaju na priključke, a tridesetak ih tek treba stići.

"Komuniciramo upravo kako osigurati 60 djelatnika volontera da to u dva dana, tri složimo, kad dođu dva šlepera, jednostavno da pojedemo taj posao preko vikenda da imamo 80 kontejnera spremni", kaže gradonačelnik Dumbović. 

Još osamdeset trebalo bi niknuti na ovoj površini - za poduzetnike. No Petrinjci to slušaju još od potresa, od kojega je prošlo 54 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo