U srpnju i kolovozu bit će pakleno vruće!

Iza nas je još jedan, diljem Hrvatske, iznadprosječno topao mjesec, a sudeći prema dugoročnim prognozama, neki hladniji od prosjeka neće baš ubrzo.

3.7.2011.
11:12
VOYO logo

Preliminarne analize lipnja pokazuju da je lipanj bio topliji od prosjeka. Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka diljem Hrvatske bilo je veće od 1°C, a ponegdje čak i više od 3°C, u odnosu na klimatološki prosjek 1961-90. godina.

Na postaji Zagreb Maksimir ovogodišnji je lipanj bio 6. najtopliji od 1949., a u posljednjih je deset godina topliji od njega bio samo onaj 2007. godine, te naravno, apsolutni rekorder iz 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordno toplo ljeto

Srednja temperatura zraka za tromjesečje srpanj-rujan predviđa se u većem dijelu Hrvatske višom od prosjeka, uz relativno veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze, veću od 70 posto. Pritom se sva tri mjeseca očekuju toplijim nego je uobičajeno, uz osobito izražena odstupanja srednje mjesečne temperature srpnja i kolovoza.

Kad se tome doda poznato odstupanje lipnja, nije mala vjerojatnost da ovogodišnje ljeto na kraju dobije ocjenu i rekordno toplo, baremu nekim dijelovima Hrvatske, prognozira Zoran Vakula a prenosi HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna količina oborine očekuje se većinom oko prosjeka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno se odstupanje količine oborine od višegodišnjeg srednjaka predviđa ponajprije u rujnu i to posebno na Jadranu i u područjima uz njega.

Bez velikih hladnoća do kraja godine

Prognoze za posljednje tromjesečje 2011. godine također ne upućuju na hladnoću, dapače, diljem Hrvatske vjerojatnija je barem prosječna srednja temperatura, i mjesečna i sezonska. No, s tim prognozama valja biti oprezan jer je njihova pouzdanost manja od onih za kraća vremenska razdoblja, ističe Vakula, podsjećajući da se precizne prognoze ne mogu davati za više od mjesec dana unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101130100006 arti-201105100152006 arti-201101250927006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo